Σκοπός

Η διαδικασία της ψηφιοποίησης εντύπων αποσκοπεί στη διατήρηση ενός κομματιού της underground κουλτούρας που θεωρούμε σημαντικό. Από όλο αυτό δεν έχουμε σκοπό να βγάλουμε χρήματα, ίσα-ίσα. Στα ψηφιοποιημένα αρχεία δεν έχουμε κανενός είδους δικαίωμα ούτε βάζουμε υδατογραφήματα με τη σφραγίδα μας.

Εμπρός καλό μου scanner!

Τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα fanzines δημιουργούνται στον υπολογιστή. Αυτό σημαίνει πως για πολλά έντυπα δε χρειάζεται να γίνει ψηφιοποίηση μιας και υπάρχει κάπου ένα ηλεκτρονικό αρχείο. Αν έχετε λοιπόν επιλογή, σκανάρετε κάτι παλιό ή κάτι δυσεύρετο! Παρακάτω επισημαίνω μερικές γενικές οδηγίες έτσι ώστε η διαδικασία να είναι όσο πιο αποδοτική γίνεται.

  • Ο καλύτερος τρόπος για να σκαναριστεί ένα φανζίν είναι να βγουν τα συρματάκια. Αυτό επειδή θα πρέπει κάθε σελίδα να εφάπτεται ακριβώς πάνω στο γυαλί του scanner. Αν κάποιο σημείο δεν ακουμπά στην επιφάνεια, αυτό έχει ως αποτέλεσμα το θόλωμα της εικόνας (κάτι που συμβαίνει λ.χ. στις ράχες). Επειδή καταλαβαίνω πως το να βγουν τα συρματάκια δεν είναι πάντα δυνατό, καλό θα είναι να προσπαθείτε να κρατάτε το έντυπο όσο πιο «κολλημένο» στο γυαλί γίνεται.
  • Για τα ασπρόμαυρα έντυπα μπορείτε να δουλέψετε και με grayscale σκανάρισμα (αντί του έγχρωμου/color) ενώ η ανάλυση των 300 dpi είναι η ιδανική. Να σώζετε πάντα τα αρχεία σας στη μέγιστη ποιότητα και να τα αριθμείτε κατάλληλα.
  • Συμπιέστε τα τελικά σας αρχεία (με zip, rar ή 7zip) και στείλτε τα μας πατώντας στη δεξιά μπάρα “Αποστολή αρχείου“. Εναλλακτικά, ανεβάστε τα σε μια ιστοσελίδα μοιράσματος αρχείων όπως το Mediafire, το Rapidshare κ.α. κι εν συνεχεία στείλτε μας το download link επίσης στην φόρμα επικοινωνίας.

Όσα φανζίν φτάνουν σε μας σε ψηφιακή μορφή περνούν από page-lifting! Οι σελίδες ευθυγραμμίζονται, τυχόν περισσεύματα κόβονται, διορθώνεται το contrast κλπ. Αυτό σημαίνει πως δεν μας πειράζουν καθόλου οι στραβές σελίδες ή αν στο σκανάρισμα υπάρχει και κάποιο περιθώριο που θα πρέπει να σβηστεί. Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι οι σελίδες να είναι ολόκληρες και όσο το δυνατόν καθαρές.

Ώρα για διάβασμα

Τα ψηφιοποιημένα φανζίν θα αναρτώνται σε αρχεία cbr, cbz ή cb7. Τα αρχεία αυτά είναι αλληλουχίες εικόνων και βασίζονται στα γνωστά προγράμματα συμπίεσης αρχείων WinRar, WinZip και 7zip. Aκολουθούν το πλέον βασικό format για την ανάγνωση περιοδικών και ιδιαιτέρως κόμικς. Η επιλογή αυτή έναντι του pdf έγινε μιας τα συγκεκριμένα δεν αλλοιώνουν τις σκαναρισμένες εικόνες.

Τα παραπάνω αρχεία μπορείτε να τα διαβάσεται χρησιμοποιώντας το CDispalyEX ή το DjVu.

Κυτίο παραπόνων

Έχουμε υπ’ όψιν πως κάποιοι εκδότες fanzines δε θα ήθελαν τα έντυπά τους να υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή. Προτού δημοσιεύσουμε κάτι, πάντα ερχόμαστε σε επικοινωνία με τον αντίστοιχο δημιουργό εφ’ όσον έχουμε κάποιο στοιχείο επικοινωνίας μαζί του. Αν κάποιος δεν επιθυμεί για κάποιο λόγο να υπάρχει αναρτημένο ηλεκτρονικά κάποιο έργο του, ας μας στείλει ένα μήνυμα στην φόρμα επικοινωνίας.