H Sapilla κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη μητρόπολη της Αθήνας το Νοέμβρη του 2004. Ήταν ένα φανζίν με κόμιξ και κείμενα. Τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε ήταν οι ανθρώπινες σχέσεις, το punk, τα ζώα/φύση και αλλά πολλά γύρω από την αναρχία και την αγάπη.

Κυκλοφόρησαν συνολικά 7 τεύχη απο το Νοέμβρη του 2004 μέχρι και τον Μάη του 2008. Κάπου στα μέσα του 2009 “εγκαταλείφθηκε” η ιδέα του όλου project..

 http://www.sapilla.gr

Τεύχη

Για τη δημιουργία των πρώτων, κυρίως, τευχών έχουν συνδράμει οι κομίστες και φίλοι του Σαπίλλα: Asaph, Κώστης Κ., Κων, Κομ, Θανάσης Πέτρου, Νεκτάριος Σταματόπουλος, Psithu, Πέτρος Ζερβός, Souzas, Tasmar και Tug.

Από το 4ο τεύχος και μετά η Sapilla ακολούθησε “πιστότερα” τη φιλοσοφία του diy. Οι συνεργασίες/συνεισφορές κόμικς μειώθηκαν και η διανομή μεταφέρθηκε στο underground δίκτυο. Από τα κομιξάδικα μετακόμισε σε αυτο-οργανωμένους χώρους, καταλήψεις και distro. Το έβδομο και τελευταίο τεύχος κυκλοφόρησε σαν split με το μουσικό zine Μελωδία της Οργής.

 • Sapilla #1, Νοέμβρης 2004
 • Sapilla #2, Φεβρουάριος 2005
 • Sapilla #3, Μάιος 2005
 • Sapilla #4, Σεπτέμβριος 2005
 • Sapilla #5, Δεκέμβρης 2005
 • Sapilla #6, Δεκέμβριος 2006
 • Sapilla #7/Μελωδία της Οργής #1, 15 Μαΐου 2008

Τα 4 πρώτα τεύχη κυκλοφόρησαν σε 200 αντίτυπα, τα 5 και 7 σε 1000, ενώ το 6ο σε εξακόσια. Τέλος, τα δύο πρώτα τεύχη κυκλοφόρησαν με δύο διαφορετικά εξώφυλλα το καθένα.

Υπήρξε και σύντομη συνέχεια με το Toxic (2)

Έγραψαν

Αληθινή Σαπίλα

Ένα ακόμη φανζίν; Ακόμη ένα φανζίν; Ναι, αλλά μην το βαριέστε! Το πρώτο τεύχος του «Sapila» είναι πιο μαχητικό κι από κοκόρι με ασημένια σπιρούνια και ξεχειλίζει από οργή, αγανάκτηση και θυμό για όλα όσα συμβαίνουν στο υπέρβαρο και υπέργηρο αστικό τοπίο. Επίσης, είναι καλοσχεδιασμένο. Δεν θα ‘λεγα πως μας εκπροσωπεί , αλλά θα ‘λεγα ότι μας άρεσε.

9 #228, Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2004

Ακόμη πιο μαχητικό κι εξαγριωμένο μας έφτασε το δεύτερο τεύχος του φανζίν «Sapilla». Σε μεγάλο μέγεθος με εντυπωσιακό εξώφυλλο και οπισθόφυλλο, με 24 σελίδες ψαχνό, με συνεργασίες των Κων, Asaph Ins και Nick Nothing (συν τον J. Sapilla αυτοπροσώπως), ανοίγει ένα φλεγόμενο παράθυρο εξόδου από τον δύσοσμο κόσμο γύρω μας.

9 #242, Τετάρτη 2 Μαρτίου 2005

SAPILLA #2
B&W ανθολογία με τους Asaph Ins, ΚΟΜ, ΚΩΝ, Nick Nothing και Sapillas
Toxic Flower Productions

Παίρνω ανάποδες με τα άτομα που θεωρούν υποχρέωσή τους να «τη λένε» κατάμουτρα στο κατεστημένο όταν είναι πιτσιρικάδες και μόλις πατήσουν τα τριάντα να γίνονται ακριβώς αυτό που κάποτε απεχθάνονταν.

Και αντίθετα βρίσκω απίστευτα ενδιαφέροντες τους ανθρώπους που ασφυκτιούν με την ανοησία και την αδικία που ζούμε καθημερινά και επαναστατούν. Με τον τρόπο του ο καθένας. Ή με την τέχνη του.

Αυτό λοιπόν που κατάλαβα -ίσως να πέφτω έξω, ίσως όμως και όχι, είναι ότι τα παιδιά του SAPILLA, δεν αντιδρούν για να αντιδράσουν. Έχουν λόγο και προσπαθούν να τον αρθρώσουν μέσα από την τέχνη των comics.

Το κάνουν καλά; Εξαρτάται πως εννοεί κανείς το καλά. Τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν τα περνάνε κι ας είναι συχνά τα κείμενά τους κακογραμμένα ή και αφελή. Τα περνάνε ακόμα και μέσα από άκρως ερασιτεχνικά σχέδια. Τίποτα από αυτά όμως δεν δείχνουν να τους απασχολούν. Αντιδρούν, κάνουν αυτό που γουστάρουν και τα χώνουν σε ό,τι (και όποιους) τους θυμώνουν.

Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και τα comics των Κων και ΚΟΜ που όμως ξεχωρίζουν έτη φωτός από τα υπόλοιπα: Είναι περισσότερο προσεγμένα, πιο επαγγελματικά και δίνουν στην ανθολογία το αισθητικό ενδιαφέρον που λείπει από τις υπόλοιπες δουλειές.

Αξίζει λοιπόν να δώσεις 2 ευρώ για να αγοράσεις το #2 του SAPILLA; Αν θεωρείς ό,τι κάτι είναι «σάπιο» στον κόσμο μας και πρέπει να δυναμώσουν φωνές όπως αυτές των παιδιών, τότε αναμφίβολα αξίζει. Αν πάλι περιμένεις από μία ανθολογία να πληροί κυρίως αισθητικές προϋποθέσεις, τότε επέλεξε μία άλλη από την ελληνική παραγωγή. Τίμια πράγματα.

Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, 01.03.2005 (comicdom.gr)

Από το καλό στο χειρότερο

Από το καλό στο καλύτερο βαδίζει το φανζίν «Sapilla» (μήπως πρέπει «από το κακό στο χειρότερο» για να μην προσβληθούν;), που έφθασε αισίως στο τρίτο τεύχος του. Θα βρείτε εδώ εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκδοχές οργισμένων και μη κόμικς, υπογεγραμμένες από τον ίδιο τον «Sapillas», τον Θ. Πέτρου, τον ΚΟΜ και τον ΚΩΝ. Ξοδέψτε 2 ευρώ, δεν θα πάνε χαμένα.

9 #255, Τετάρτη 8 Ιουνίου 2005

Διαβάζω ο τελευταίο (και τέταρτο στη σειρά) τεύχος του φανζίν «Sapila» και μου ‘ρχετε ο τίτλος ενός δίσκου απ’ τα έιτις: «Mad, bad and dangerous to know». «Τρελός» δηλαδή, «κακός και επικίνδυνη γνωριμία». Μπορεί και να ‘ναι έτσι για κάποιους. Μπορεί, αλλά η «Sapila» παραμένει ένα απ’ τα πιο ενδιαφέροντα κομικσοέντυπα που μπορεί να διαβάσει κανείς.

9 #272, Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2005

4 thoughts on “Sapilla

 1. Ο/Η a3 λέει:

  Υπάρχει περίπτωση να το σκανάρει κανείς σας & να ανέβει; (Ακόμα καλύτερα: έξτρα αντίτυπο για trade;) Δεν το είδα ποτέ & νομίζω πως συμπεριλήφθηκε κείμενο που είχα γράψει…

  Κατά τα άλλα, έχετε κάνει ΦΑ-ΝΤΑ-ΣΤΡΟΥΜ-ΦΙ-ΚΗ δουλειά εδώ μέσα! Έυγε!

 2. Ο/Η a3 λέει:

  (Εμμ… μιλάω για το τελευταίο τεύχος του fanzine…)

  1. Ο/Η georgeRgR λέει:

   Γειά χαρά a3!
   Στείλε μου μια διευθυνσή και θα σου στείλω το τελευταίο τεύχος μάζι με ένα “χρωστούμενο” ΟxΓxTx. ;)
   Και ναι, το κείμενό σου είναι μέσα.

   1. Ο/Η a3 λέει:

    Γειά σου Γιώργο :)! Σου στέλνω απ’ευθείας email.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Post