ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ”, ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ.
Το μοναδικό ελληνικό περιοδικό που υπήρξε μέλος του θρυλικού Underground Press Syndicate (U.P.S.).

Η Ανοιχτή Πόλη ήταν ένα από τα πρώτα ανεξάρτητα έντυπα του ελληνικού χώρου σε μια εποχή όπου δεν υπήρχε σχεδόν κανένα μέσο εναλλακτικής πληροφόρησης. Πολύς ο κόσμος μεγάλωσε με αυτό και έγινε επίσης η αφορμή για κάποιους να ξεκινήσουν το δικό τους έντυπο.

Στο σύνδεσμο που παρατίθεται πιο πάνω, μπορείτε να βρείτε on-line ορισμένα σημαντικά άρθρα που δημοσιεύτηκαν στις σελίδες της.

Αυτοπαρουσίαση του φανζίν

Η Ιερή Φυλή Διαγαλαξιακών ταξιδευτών (Ι.Φ.Δ.Τ.), επί αμέτρητες χιλιετηρίδες τώρα αλωνίζει,
ωτοστοπατζιδικά η δι’ ιδιων μέσων το-ως γνωστόν λεύτερο από εξουσίες και λοιπές μεταδοτικές ασθένειες-Σύμπαν, με βασικό σκοπό ζωής να δημιουργεί αλλεπάλληλες αναδασώσεις ελπίδας, ελευθέριας,ηδονής και πάνω απ’ολα ΓΙΟΡΤΗΣ,παντού όπου οι συνθήκες τυγχάνουν εξουσιοκαταθλιτιτικες και ως εκ τούτου τα πράγματα μιζερευουν-στη νιοστή δύναμη αν αυτοί δεν επενέβαιναν δυναμικά, έγκαιρα,εμπνευσμένα,αποτελεσματικά κι ένα σωρό άλλα για να μην περιαυτολογούμε.

Περίφημοι Ταξιδευτές υπήρξαν ο ΛΑΟ ΤΣΕ, Ο Ηρακλής, Ο Διόνυσος, Ο πάνας, Ο Αττις, Ο Διογένης, Ο κυνιχος, Ο Επίκουρος, Η Υπατια, Ο Ιουλιανός, ο Παραβάτης,Ο Βούδας, Ο Σπάρτακος, Ο Βερκικεντο ριξ, Ο Μερλιν ο Μάγος, ολοι οι αρχαίοι Δρυιδες, οι πρώτοι βασιλείς των Ινκας, ο Τζιορντανο Μπρουνο, ο Φραγκίσκος της Ασίζης, ο θειος Μαρκήσιος, Ο Μιχαλιός ο Μπακουνιν, ο Πλωτίνος Ροδοκανακης, ο Εμιλιανο Ζαπατα, ο Τζερόνυμο, ο φιλτατος Ντουρρουτι, ο Τρισταν Τζαρα, η Εμμα Γκολντμαν, Ο Τσαρλυ Τσάπλιν, ο Γκραουτσο Μαρξ, ο Βίλχελμ Ράιχ, ο Άλισταιρ Κροουλευ, ο Λεννυ Μπρους, η Βαλερυ Σολανας, οι Προβος, ο Αμπυ Χοφφμαν, ο Τζων Σινκλαιρ, ο Σαιμον Βινκενουγκ, ο Νικόλας ο Ασιμος, ο Φιλ Οξ, ο Τζιμ Μορρισον, ο Σοννυ Μπαργκερ, ο Καβελλινι κι ένα σωρό άλλοι (επώνυμοι κι ανώνυμοι) εκλεκτοί νέοι και νεανίδες.

Μια αισχρή μειοψηφία Διαγαλαξιακών Ταξιδευτών που διάγουν έναν πνιγμένο στην αιθαλομίχλη βίο, κάτω από τη σκιά του λαμπρού Παρθενώνος (υπεροχον κληροδότημα των ευκλεών προγονών τούτου του λαού εις την αιωνιότητα) καταντησανε λόγω χρωμοσωματικης βλάβης και άλλων ιδιαιτεροτήτων της εγκεφαλικής τους ουσίας να… βγαζουνε περιοδικό! Μάλιστα. Να βγαζουνε περιοδικό σε ένα κοινωνικό τοπίο που δεν το επιτρέπει, για τον απλό και μόνο λόγο ότι οι νεοελληνικές ορδές κατά κανόνα ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ. Ονομάζοντας, δε το τριμηνιαίο πόνημα τους ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ, ουκ ολίγες φορές κινδυνεψανε σοβαρά να ανάθεματιστουνε από την Κεντρική Επιτροπή της I.Φ.Δ.Τ. (που εδρεύει σ’εναν χαριτωμένο πορτοκαλοχρωμο πλανήτη του Αλφα Σείριος) εξαιτίας της μεγάλης δυσφήμισης που προξενούνε στην πανάρχαια κοινότητα των Δ.Τ., πουλώντας μόνο 700 αντίτυπα σε μια κοινωνία που κυριολεκτικά μασουλάει άλλα πλέον εύπεπτα έντυπα (ποικιλλης ύλης όπως τα ονοματιζουνε οι πωλητές τους).

Θα φανε λοιπόν χέσιμο από την Κεντρική Επιτροπή η ως άνω νεανίες, ή θα τη σκαπουλαρουνε; Ιδού το μέγα ερώτημα που κολοσσιαίο πλανάται πάνω απ’τα κεφάλια όλων μας τούτες τις ζοφερές μέρες (μετά βέβαια από το αν άρχισε ή όχι η αντίστροφη μέτρηση για τα οικοσυστήματα τούτου του πλανήτη) .Δώστε απάντηση και ξαναβρείτε την ηρεμία του ύπνου σας διαβάζοντας ΟΛΑ τα επόμενα (και παρόντα και προηγούμενα) τεύχη της κοκκαλοθραυστικης επιθεωρήσεως, αντεργκράουντ φρονήματος, ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ. Η όπως οι ίδιοι οι φυσικοί αυτουργοί της την υποτιτλοφορουνε: Περιοδικό για τα περάσματα που δεν βρέθηκαν ποτέ.
ENJOY Ω μπραδερς εντ σιστερς!!! (και άμα είστε και υπερτυπακλες γραφτείτε και. συνδρομητές)

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ
[Πηγή: Το Παπάρι #06, Ιούνιος 1989]

Παραληπόμενα

Η Ανοιχτή Πόλη κάποια στιγμή εξέδωσε και μπλουζάκι (άσπρο με μαύρο τύπωμα), με το μωρό που φιγουράρει στο εξώφυλλο του τεύχους 20. Λέγεται ότι η φωτογραφία με το μωρό είναι από το φεστιβάλ του Γούντστοκ (1969) και ότι μετά από πολλά χρόνια ο εικονιζόμενος -σε μεγάλη πια ηλικία- αναγνώρισε τον εαυτό του και επικοινώνησε συγκινημένος με το περιοδικό!

Κατάλογος ανεξάρτητων εκδόσεων του Βλάση Γ. Ρασσιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *