Η Ένατη Διάσταση δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 1999,στη Θεσσαλονίκη, από τους Πάνο Κρητικό, Νίκο Δαλαμπύρα και Παύλο Γενίτσαρη. Ο βασικός πυρήνας των μελών της ομάδας (Κρητικός, Δαλαμπύρας, Γενίτσαρης, Αλέξανδρος Κουτινάς, Μαρία, Θεοφάνης Νούσκας και Γιώργος Τσούκης) δραστηριοποιούνταν, ήδη, από το 1997, ως Εικονοστρόβιλος, υπό την καθοδήγηση του σκιτσογράφου Γιώργου Κωνσταντίνου. Με τη μετακόμιση του Κωνσταντίνου στην Ισπανία και την παύση των δραστηριοτήτων του Εικονοστρόβιλου, το όνομα της ομάδας αλλάζει και επιχειρείται μια πιο συστηματική και οργανωμένη παρουσία στο χώρο των ελληνικών κόμικς.

Την κύρια δημιουργική δραστηριότητα της Ένατης Διάστασης αποτέλεσε το κόμικς fanzine Ανόργανη Ύλη. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2000 και αποτέλεσε μια κόμικς ανθολογία από νέους δημιουργούς που επιθυμούσαν να προωθήσουν τη δουλειά τους σε ένα, όσο το δυνατό, ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Κάθε τεύχος περιείχε 48 ασπρόμαυρες φωτοτυπημένες σελίδες και φιλοξενούσε ιστορίες κάθε ύφους και κάθε σχεδιαστικού στυλ. Ο κύκλος της Ανόργανης Ύλης ολοκληρώθηκε με το ένατο τεύχος τον Απρίλιο του 2003.

Τον Απρίλιο του 2001 εγκαινιάζεται η πρώτη μεγάλη έκθεση της Ένατης Διάστασης, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα ανοίγει ένα νέος κύκλος δραστηριοτήτων: Οι εκθέσεις.

Οι εκθέσεις κόμικς αποτέλεσαν σήμα κατατεθέν της ομάδας αλλά και βασική πηγή άντλησης δημιουργικού δυναμικού. Η επαφή με το κοινό και με τους ολοένα αυξανόμενους νέους δημιουργούς ανανέωσε την αισθητική και το περιεχόμενο της Ανόργανης Ύλης, ενώ καλλιεργήθηκαν οι συνεργασίες τόσο εντός όσο και εκτός Ένατης Διάστασης. Διοργανώθηκαν συνολικά εννέα εκθέσεις σε διάφορους χώρους, εντός και εκτός Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων οι τέσσερεις συνοδεύτηκαν από πολυσέλιδους καταλόγους με τα φιλοξενούμενα έργα των δημιουργών.

Οι δραστηριότητες της Ένατης Διάστασης ολοκληρώθηκαν το Μάιο του 2003 με τη διοργάνωση της πρώτης πανελλαδικής επιστημονικής διημερίδας για τα κόμικς σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι προσωπικές υποχρεώσεις των δύο επικεφαλής μελών Νίκου Δαλαμπύρα και Πάνου Κρητικού (ο οποίος διαμένει μόνιμα στη Μυτιλήνη και αποτελεί ιδρυτικό μέλος της ομάδας θεωρητικής μελέτης των κόμικς Iconotopia) ανέστειλαν τις δραστηριότητες της Ένατης Διάστασης ωσότου νέες, ευνοϊκότερες, συνθήκες να οδηγήσουν στην ανασύσταση της.

Τον Δεκέμβρη του 2005, η Ένατης Διάσταση επιστρέφει ως μια μικρή εκδοτική εταιρία.

enatidiastasi.blogspot.gr

Τεύχη

  • Ανόργανη Ύλη#1, Απρίλιος 2000 (cr)
  • Ανόργανη Ύλη#2, Ιούλιος 2000 (cr)
  • Ανόργανη Ύλη#3, Νοέμβριος 2000 (cr)
  • Ανόργανη Ύλη#4, Φεβρουάριος 2001 (cr)
  • Ανόργανη Ύλη#5, Μάιος 2001 (cr)
  • Ανόργανη Ύλη#6, Ιούλιος 2001 (cr)
  • Ανόργανη Ύλη#7, Νοεμβριος 2001 (cr)
  • Ανόργανη Ύλη#8, Μάρτιος 2002 (cr)
  • Ανόργανη Ύλη#9, Απρίλιος 2003 (cr)

Σχετικοί σύνδεσμοι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Post