[…] Παραλλαγή των εναλλακτικών [κόμικς], αποτελούν τα minicomics. Πρόκειται για χειροποίητα (κυριολεκτικά) έντυπα, που αποτελούνται από συρραφή φωτοτυπημένων σελίδων. Συνήθως διανέμονται χέρι με χέρι, ή μέσω ταχυδρομείου και απευθύνονται σε περιορισμένο κοινό. Το είδος ευδοκιμεί και στην Ελλάδα. Η ευκολία της κατασκευής, άλλωστε, επιτρέπει τη συμμετοχή οποιουδήποτε σχεδιάζει ή ανθολογεί κόμικς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το «ΒΡΟΥΟΥΜΜ!» που φτιάχνεται από τον Τάσο -«Ιταλό»- Θεοχάρη στην Δράμα και διανέμεται δωρεάν σε φίλους των κόμικς.

«Το ΒΡΟΥΟΥΜΜ! γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 2000 σε ένα άθλιο εργοστάσιο, στην βιομηχανική περιοχή Θεσσαλονίκης», λέει ο άνθρωπος-ορχήστρα της έκδοσης, που ήδη αριθμεί 35 τεύχη. Ο λόγος της δημιουργίας του, όπως γράφτηκε στο εξιτόριαλ (τελευταίο κείμενο) του πρώτου τεύχους δεν ήταν άλλος απ’ την «απελευθέρωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ποσότητας σκλαβωμένου χρόνου». Το ΒΡΟΥΟΥΜΜ! δεν είναι fanzine, με τη λογική ότι δεν ασχολειται με κάτι ειδικό. Επομένως, δεν απευθύνεται στους fans του ειδικού. Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε Friendzine, δηλαδή Φιλιοδικό. Αποτελεί ένα φωτοτυπημένο blog με πολλά κόμικς, που κυκλοφορεί ταχυδρομικά κι από χέρι σε χέρι.

Στο ΒΡΟΥΟΥΜΜ! παρουσιάζονται κόμικς και γελοιογραφίες από ξένα περιοδικά κι εφημερίδες, που αρέσουν στον εκδότη και τα μοιράζεται με τους αναγνώστες, καθώς και ελληνικές δημιουργίες – φιλικές προσφορές στην έκδοση (Θανάσης Πέτρου, Χρήστος Δημητρίου, Στέλιος Σαββίδης, Σοφία Ρούσου κ.α.). Κάποια συγκεντρώθηκαν σε -επίσης χειροποίητα- αλμπουμάκια, γεννώντας τις «κ.λπ. Εκδόσεις – Εκδόσεις κ.λπ.». Όσο για τα έξοδα: «Φυσικά και υπάρχουν, γιατί τα αναλώσιμα του πισιού, οι φωτοτυπίες και τα ταχυδρομικά κοστίζουν. Αλλά αν τα συγκρίνεις με τα έξοδα του κινητού, ή τα 3 ευρώ της καρέκλας στα καφέ, τότε είναι πολύ λιγότερα».  […]

Άρης Μαλανδράκης, Εναλλακτικά Κόμικς, Στη Σκιά των Γιγάντων, 9 #243, Τετάρτη 9 Μαρτίου 2005

Έγραψαν…

Το «ΒΡΟΥΜ» είναι περιοδικό θετικών δονήσεων από τη Δράμα «μόνο» για φίλους, με κείμενα και κόμικς. Ένα φανζίν, για να λέμε την αλήθεια, σε ασυνήθιστο μακρόστενο σχήμα, που έφτασε αισίως στο 36ο τεύχος του. Ένα φανζίν που δεν μπορεί παρά να είναι ενδιαφέρον, αφού ακούει Νικ Ντρέικ και κατοικοεδρεύει στην οδό Τζίμι Χέντριξ!

9 #245, Τετάρτη 23 Μαρτίου 2005

Το Βρουμ έπιασε τα 40

Επιτέλους! Σχεδόν ενάμιση χρόνο περιμέναμε να επανεμφανισθεί το φανζίν-ανθολόγιο «Βρουμ» και πάνω εκεί που είμασταν έτοιμοι να εκφωνίσουμε τον επικείδιο μας έκανε τη χάρη και αφίχθηκε στο γραμματόκιβώτιό μας. Είναι πάντοτε αιχμηρό (αλλά όχι δηλητηριώδες), έξυπνο (αλλά όχι εξυπνακίστικο) και μαχητικό (αλλά όχι χουλιγκάνικο). Περιμένουμε κι άλλα από τον Τάσο Ιταλό, όχι τόσο καλύτερα, όσο ταχύτερα!

9 #353, Τετάρτη 25 Απριλίου 2007

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Post