Η Βρωμιά ήταν από τα γνωστότερα μουσικά φανζίν της δεκαετίας του ’80, μαζί με το θεσσαλονικιώτικο Rolling Under. Κάπου διάβασα πως ένας εκ των δημιουργών της σπούδαζε στη Γιουγκοσλαβία. Πιθανολογώ πως λόγω αυτού στη Βρωμιά υπήρχαν έντονες αναφορές στην underground σκηνή της χώρας αυτής, από μουσική (βλ. συλλογή Made In Yugoslavia – Πράξη Πρώτη, 1992) μέχρι και δημοσίευση κόμικς του Aleksandar Zograf, ο οποίος αργότερα έγινε ευρύτερα γνωστός για τις ιστορίες που σχεδίαζε εν μέσω των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στη Σερβία το 1999.
Οι εκδότες της Βρωμιάς ήσανε αρκετά δραστήριοι, αν υπολογίσουμε τον μεγάλο αριθμό τευχών που κυκλοφόρησαν, τις αρκετές κασσετοσυλλογές (κάποιες εκ των οποίων συνόδευαν και τεύχη) αλλά και τη συμμετοχή τους σε τοπικές μπάντες όπως η Υπόγεια Τροχειά.
Η Ανεξάρτητη Εναλλακτική Έκφραση ”Απόπειρα” που έδρασε την ίδια περίοδο στη Πτολεμαΐδα (βλ. Μόρτι! Το Σκυλί Που Προχωράει Σαν Άνθρωπος, 1987) προφανώς είχε κι αυτή μια κάποια σχέση με το περιοδικό. Κάποια στιγμή (περί τα μέσα της δεκαετίας του 90 η Βρωμιά κυκλοφόρησε και ενα t-shirt, άσπρο, με το κλασσικό σχέδιο του εμβρύου μέσα στο γρανάζι).
Τεύχη
Τα πρώτα 5 τεύχη ήταν φωτοτυπημένα (30-150 αντίτυπα), ενω απ’ το 6ο (300 αντίτυπα) τυπώνονταν σε τυπογραφείο. Το διπλό τεύχος 7/8 τυπώθηκε σε 500 αντίτυπα.
- Βρωμιά #01, Ιανουάριος 1985 (*)
- Βρωμιά #02 (?)
- Βρωμιά #03 (?)
- Βρωμιά #04 (?)
- Βρωμιά #05, Ιούλιος 1987 (*)
- Βρωμιά #06, Δεκέμβριος 1987 (*)
- Βρωμιά #7/8 (?)
- Βρωμιά #09, Μάιος 1989 (*)
- Βρωμιά #10, Οκτώβριος 1989 (*)
- Βρωμιά #11, Απρίλιος 1990 (*)
- Βρωμιά #12, Νοέμβριος 1990 (*)
- Βρωμιά #13, Σεπτέμβριος 1992 (?)
Αυτοπαρουσίαση του φανζίν
Το περιοδικό ΒΡΩΜΙΑ πρωτοκυκλοφόρησε στις 19 Ιανουαρίου του 1985. Η πρώτη αυτή έκδοση ήταν σε φωτοτυπίες με λίγες χειρογραμμένες σελίδες. Φωτοτυπημένες ήταν όλες οι υπόλοιπες εκδόσεις μέχρι και το No 5. Φυσικά ως αυτό το τεύχος είχε βελτιωθεί αρκετά η ύλη- περισσότερες σελίδες, περισσότερο υλικό -τα κείμενα γράφονταν πια σε γραφομηχανή και οι φωτογραφίες που έμπαιναν ήταν πιο προσεγμένες, πιο καθαρές. Φυσικά το περιοδικό στηριζόταν και στηρίζεται ακόμα από την τσέπη των έκδοτων του χωρίς τις πιο πολλές φορές να βγαίνουν τα έξοδα. Παρ όλα αυτά όμως η διεύθυνση του περιοδικού επιχειρεί βελτιωμένη έκδοση σε τυπογραφείο (OFFSET) που δίνει τη δυνατότητα για πλέον βελτιωμένη δουλεία με πολύ πιο ευδιάκριτες φωτογραφίες και κείμενα. Αυξήθηκε και ο αριθμός των τευχών (από 30…150) σε 300 κομμάτια. Μιλάω φυσικά για το νούμερο 6 της ΒΡΩΜΙΑΣ. Καθυστέρηση και… αργοπορημένο το νέο αλλά διπλό τεύχος της Βρωμιάς No 7/8. Περισσότερες σελίδες,περισσότερα τεύχη (500) και αρχίζει να μπαίνει ‘μέσα’ για τα καλά η φάση. Πάντως η αγάπη μας γι αυτό που κάνουμε, χωρίς περιορισμούς από κανένα, χωρίς την υποστήριξη κανενός φορέα, χωρίς ποτέ να πούμε ‘ουφ τέρμα πια’, ολ’αυτα μας δίνουν το κουράγιο να συνεχίζουμε,κι έτσι, σύντομα βγαίνει το No 9 που μπορεί όταν διαβάζετε αυτές τις γραμμές να έχει κυκλοφορήσει ηδη. Το περιοδικό εκδίδεται ανά τετράμηνο -όσες φορές είναι δυνατό αυτό- απ’ τη συλλογική ‘μη κερδοσκοπικού’ χαρακτήρα παρέμβαση CHRIST.
[Πηγή: Το Παπάρι #06, Ιούνιος 1989]
μπραβο παιδια πολυ καλη δουλεια, τι μου θυμισατε τωρα…θα κοινοποιησω και στον αρχισυντακτη του ζιν για να σας δωσει περισσοτερα στοιχεια .