Είμαστε υποκινούμενοι από ΑΓΑΠΗ για να ξεκινήσουμε αυτό το ζιν. Ένα περίεργο καραβάνι για τους/τις ΝΟΜΑΔΕΣ που έχουμε γνωρίσει, των οποίων τα σλόγκαν και οι επιρροές είναι πολυποίκιλες. Όλες μας οι ταινίες, τα βίντεο, οι παραστάσεις, οι μπάντες, τα βιβλία, τα ζιν και η τέχνη δεν είναι πράξεις υπερανθρώπινων κατορθωμάτων, αλλά σχολαστική και πεισματωμένη ΕΡΓΑΣΙΑ που πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο. Είναι αυτή η αίσθηση της δράσης που θέλουμε να ξαναζωντανέψουμε στους άλλους. Είναι περιττό να αναφερθεί ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τους απαθείς, τους μοδάτους, τους τεμπέληδες ή τους ηλίθιους. Στο τέλος της ημέρας, όταν μας ρωτήσουν γιατί το κάνουμε αυτό, θα κοιτάξουμε με ειλικρίνεια μες τα μάτια τους και θα απαντήσουμε: «ΑΓΑΠΗ».

απόσπασμα από το ζιν «this is the salivation army»  τεύχος 5

Το lgbt (lesbian, gay, bisexual, transsexual) κίνημα σε ηπα και καναδά πήρε μορφή από τα τέλη της δεκαετίας του ‘60 μέχρι και τις αρχές τις δεκαετίας του ‘80. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια, το κίνημα θέλησε και «κατάφερε» την ενσωμάτωσή της lgbt κοινότητας στην υπόλοιπη αμερικάνικη κοινωνία.  Όμως για να υπάρξει η πολυπόθητη αποδοχή από την κοινωνία, θα έπρεπε το κίνημα να προσομοιωθεί με τη συντηρητική, μέηνστριμ κουλτούρα.

Σε κάποιους-ες δεν άρεσε αυτή η κατάσταση διότι ήξεραν ότι δε χωρούσαν σε έναν «καθώς πρέπει», καταναλωτικό, νομοταγή κόσμο. Ήθελαν άλλον.

Αυτόν τον άλλο κόσμο τον έψαξαν μέσα από την πανκ κουλτούρα. Έτσι θα δούμε εδώ και την πανκ κουλτούρα, σαν ένας χώρο που φιλοξένησε όλες-ους όσες-ους ένιωθαν αποξενωμένες-οι, διαφορετικές-οι, περιθωριοποιημένες-οι από την κατεστημένη κουλτούρα.

Ονομάστηκαν κουήρ (queer = παράξενος-η, πούστης) για να αναδείξουν τη διαφορά τους με τους του lgbt κινήματος της εποχής. Αυτήν την διαφοροποίησή τους την εξέφρασαν μέσα από φανζίν (και όχι μόνο). Τα ζιν σε συνδυασμό με τις μουσικές μπάντες, τις ταινίες, τις αφίσες, τα συνθήματα στους τοίχους, τις συναυλίες, τις εκδηλώσεις, τις διαμαρτυρίες, βαδίζοντας παράλληλα με τη λογική του d.i.y. (do it yourself), δημιούργησαν ένα πολύ δυνατό κουήρ πανκ κίνημα που επηρέασε και επηρεάζει  πολλούς και πολλές παγκοσμίως μέχρι τις μέρες μας.

Μέσα από τα ζιν, εξαπλώθηκε το κουήρ πανκ κίνημα. Όπου υπήρχαν άτομα να γράφουν για τη διαφορετικότητά τους, τα γούστα τους, την οπτική τους έβαζαν το λιθαράκι τους για να μεγαλώσει η κουλτούρα αυτή. Τα ζιν κυκλοφορούσαν εκεί που υπήρχαν εκείνες-οι που τα έφτιαχναν και τα διάβαζαν και αποτελούσαν διέξοδο για τα απομονωμένα άτομα στις επαρχίες.

Το βιβλίο αυτό αποπειράται μια καταγραφή των φανζίν της εποχής (από τα μέσα του ‘80 έως τα τέλη του ‘90) που συνέβαλλαν για να πλαστεί αυτό το κουήρ πανκ κίνημα. Είναι μια ματιά για το πως αναπτύχθηκε η κουλτούρα αυτή, μέσα από τα κείμενα, τις εικόνες, τις ιδέες και τις εμπειρίες που βρήκαμε αποτυπωμένες στα έντυπα αυτά εκείνης της εποχής.

Διανομή

Σε πολλά -κεντρικά- βιβλιοπωλεία της Αθήνας, στέκια και καταλήψεις.

Σχετικοί σύνδεσμοι

3 thoughts on “Η Κουλτούρα του Κουήρ Πανκ Κινήματος Μέσα από τα Φανζίν

 1. Ο/Η 80's Thrasher λέει:

  Aπίστευτο βιβλίο, τα λόγια είναι περιττά!

 2. Ο/Η Raggedy Man λέει:

  Επειδή ΠΡΕΠΕΙ να το αποκτήσω, θα ήθελα λίγες περισσότερες πληροφορίες για το πως… Το μέηλ μου το έχετε. Ευχαριστώ.

  1. Ο/Η lifeform λέει:

   Το αγόρασα πριν 2 βδομάδες στο γωνιακό περίπτερο της πλατείας Εξαρχείων. Μπορείς να το βρεις εκεί

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *