Ο Κλήδονας είναι η περιοδική έκδοση της Υπερρεαλιστικής Ομάδας Αθηνών. Μέσα του κρύβεται όλη η μαγεία του σουρρεαλισμού, από άρθρα και ποίηση μέχρι συλλογικά παιχνίδια. Υπεύθυνος σύνταξης ο Διαμαντής Καράβολας.

Και για την ιστορία…

Ο «Κλήδονας» είναι μια λαϊκή μαντική διαδικασία, από τις πιο τελετουργικές όλων των παραδόσεων του τόπου μας, σύμφωνα με τον οποίο αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.

Η ίδια η λέξη υπάρχει από την εποχή του Ομήρου, «κλήδων» ονομαζόταν ο προγνωστικός ήχος, και κατ’ επέκταση το άκουσμα σιωνισμού ή προφητείας, ο συνδυασμός τυχαίων και ασυνάρτητων λέξεων ή πράξεων κατά τη διάρκεια μαντικής τελετής, στον οποίο αποδιδόταν προφητική σημασία.

Τεύχη

 • Κλήδονας #1, Σεπτέμβριος 2006
 • Κλήδονας #2, Νοέμβριος 2007
 • Κλήδονας #3, Φεβρουάριος 2009
 • Κλήδονας #4, Μάιος 2010
 • Κλήδονας #5, Σεπτέμβριος 2012
 • Κλήδονας #6, Μάιος 2015

4 thoughts on “Κλήδονας

 1. Ο/Η isis λέει:

  Ξέρετε αν το περιοδικό Κλήδονας συνεχίζει τη δραστηριότητα του;

 2. Ο/Η georgeRgR λέει:

  Δυστυχώς δεν το γνωρίζουμε. Μπορείς πάντως να στείλεις ένα μέηλ στο farfoulas [at] gmail [teleia] com για να πάρεις απάντηση από πρώτο χέρι ή να περάσεις μια βόλτα από το βιβλιοπωλείο του Φαρφουλά, Μαυρομιχάλη 18.

 3. Ο/Η surrealismgr λέει:

  Το περιοδικό συνεχίζει και ετοιμάζεται νέο τεύχος προσεχως! Απλά οι ρυθμοί μας είναι λίγο αργοί και ακόμα και το ιστολόγιο μας το κινούμε με ρυθμούς χελώνας! Το μαιλ της ομάδας πάντως είναι [email protected]

 4. Ο/Η DarkSoho λέει:

  Ένα περιοδικό που πραγματικά αξίζει να αγοράσει κανείς και να το υποστηρίξει. Ακόμα και τώρα να σταματήσει να βγαίνει (ελπίζω πως όχι) η συμβολή του είναι ανεκτίμητη στον τρόπο που αντιμετωπίζω την τέχνη και στον τρόπο που σκέφτομαι γενικότερα. Ο “Κλήδονας” και το “Κομπρεσέρ” είναι από τα πιο αξιόλογα έντυπα που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Post