Το προηγούμενο Σάββατο ξεκίνησε και τελείωσε το δεύτερο ετήσιο ζινφεστ της Αθήνας. Ουσιαστικά ήταν κάτι που ετοιμάζαμε εδώ και αρκετό καιρό μαζί με τη Μαλίνα, μιας και προαπαιτούσε αρκετή επικοινωνία με τους συμμετέχοντες. Σε αυτό το κομμάτι, η περισσότερη ενέργεια αφιερώθηκε στην έκθεση αφίσας, όσο κι αν αυτό φαίνεται περίεργο. Ο λόγος είναι επειδή ήρθαμε σε επικοινωνία με δεκάδες καλλιτέχνες και διοργανωτές zinefest του εξωτερικού για να μας στείλουν τις αφίσες τους. Σχεδόν από όλους όσους επικοινωνήσαμε λάβαμε ενθουσιώδεις απαντήσεις στην πρόταση μας για συμμετοχή!

azf2014_07

Η αλήθεια είναι πως για μένα ήταν πολύ ευχάριστο να γνωρίσω διαδικτυακά, άτομα από κάθε μεριά της γης με τα οποία έχουμε ένα ίσως διαφορετικό ενδιαφέρον για τη σκηνή των φανζίν. Ένα ενδιαφέρον που εκτείνεται και πέρα από τη δημιουργία και την έκδοση ενός εντύπου. Για την ιστορία, επειδή ούτε ρώτησα, ούτε βγήκα πολύ έξω από το Μηχανουργείο δεν έχω ιδέα πόσοι τελικά ενδιαφέρθηκαν γι’ αυτό το κομμάτι του φεστιβάλ. Για το λόγο αυτό, σε λίγες μέρες θα ανέβει κι ένα άρθρο σχετικό με τις αφίσες και τα έργα που εκτέθηκαν.

azf2014_01

Το azf στάθηκε επίσης και η καλύτερη αφορμή για να κάνω επιτέλους κάτι μαζί με μια “φανζινού” που εκτιμώ πολύ, τη sofanky. Αρχικά, η Σοφία ανέλαβε να σχεδιάσει την αφίσα, μετά τις κονκάρδες και ακόμη πιο μετά το πανό που όσοι ήρθατε συναντήσατε στην είσοδο του Μηχανουργείου. Εν τω μεταξύ, για καλή μας τύχη πέσαμε πάνω στην Bitterfly και το εργαστήρι μεταξοτυπίας της αρχιτεκτονικής, οπότε αρπάξαμε την ευκαιρία να τυπώσουμε κάποια μπλουζάκια και τσάντες για να μπορούμε να κουβαλάμε τις αλεπούδες όπου πάμε!

azf2014_03

Κι ενώ αυτό το Σάββατο στα τέλη Μάη φαινόταν τόσο μακρινό τότε που κάναμε τα πρώτα σχέδια, έφτασε λες κι ‘όλα τα συζητάγαμε 2-3 μέρες πριν. Η αυλαία του azf άνοιξε με τη διήγηση του Γιάννη Β-23 για την πανκ σκηνή του ’80 στην Αθήνα και την ενασχόλησή του με τα φανζίν.  Ένα σημαντικό μέρος της ομιλίας, στο οποίο “σφήνωσε” και ο Θανάσης της Εντροπίας, αφιερώθηκε στην καταναλωτική κουλτούρα και πως αυτή επέδρασε στις διάφορες -μουσικές- υποκουλτούρες, και ειδικά στα φανζίν.

azf2014_05

Τη σκυτάλη πήρε το πανκ ροκ, οι φανζινάδες και τα πηγαδάκια. Ο fotizontas ανέλαβε να δώσει με τις μπογιές του αρκετό περισσότερο χρώμα και χαρακτήρα στις τσάντες του φεστιβάλ, ενώ αρκετά νωρίτερα αρκετοί από τους συμμετέχοντες είχαν φροντίσει να βάλουν το χεράκι τους στη διαμόρφωση του χώρου και το στήσιμο της έκθεσης.

azf2014_12

Πίσω από τους πάγκους του ζινφεστ βρέθηκαν καμιά 25 φανζινάδες/κομίστες φέρνοντας  όχι μόνο δικά τους έντυπά, αλλά και φίλων. Κάτι που πραγματικά με εξέπληξε ήταν ότι υπήρξαν δημιουργοί που ήρθαν με το έντυπά τους από άλλες πόλεις, και συγκεκριμένα από Θεσσαλονίκη και Πάτρα!

azf2014_08b

To azf  ως αυτοοργανωμένο φεστιβάλ, βασίστηκε -εκτός από τις τρύπιες τσέπες μας- στη βοήθεια αρκετών φίλων. “Ευχαριστώ” πάνε στη Μαλίνα και τη Σοφία για τη συνδιοργάνωση, στον Αντώνη που την έβγαλε στα χαρακώματα, στον Ιάσονα για τον ήχο, στις Chimeres (Νίκο, Όλγα, Μικέλα, Αφροδίτη και σίγουρα ξεχνάω κάποιον/α ακόμα), στην Bitterfly και το εργαστήρι μεταξοτυπίας της αρχιτεκτονικής , στον fotizontas, στη φίλη της Σοφίας με το σπρέϋ και το στένσιλ, στον Σάπιο για τις κονκάρδες και φυσικά στα παιδιά του Μηχανουργείου για την παραχώρηση του χώρου.

azf2014_09

Άντε και του χρόνου λοιπόν; Αυτή ήταν μια επιθυμία  που ακούστηκε από τα χείλη αρκετών μετά το πέρας του azf2014. Όσο υπάρχει ανάγκη για επικοινωνία, αλλά και  διάθεση αυτή να πραγματωθεί μέσω ενός φεστιβάλ σαν το azf, όλο και κάτι θα γίνεται σε ανύποπτο χρόνο;)

Υ.Γ. Εδώ μπορείτε να καταχωρήσετε ανώνυμα τις εντυπώσεις σας από το azf!

3 thoughts on “Πίσω από τον πάγκο του azf2014

 1. Ο/Η Θανάσης Αντωνίου & Λουκάς Γαβαλάς, Εντροπία λέει:

  Ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές για την ευκαιρία που μας έδωσαν να παρουσιάσουμε την επανέκδοση του fanzine μας, της Εντροπίας, 26 χρόνια μετά την τελευταία εμφάνισή της.
  Περάσαμε ένα από τα ωραιότερα απογεύματα της ζωής μας, ακούσαμε ωραία μουσικούλα, επικοινωνήσαμε με δεκάδες παιδιά, είδαμε παλιούς γνώριμους, ανακαλύψαμε εξαιρετικά έντυπα, παίξαμε μέχρι και μπάλα με φίλους από τη Γερμανία και, φυσικά, πουλήσαμε αρκετά αντίτυπα του δικού μας περιοδικού, χαρίσαμε μερικά, ανταλλάξαμε κάμποσα και, γενικά, φύγαμε ‘πλουσιότεροι’…
  Ο χώρος ήταν υπέροχος και η διοργάνωση άψογη- προς στιγμή φοβηθήκαμε ότι θα είμαστε στο σκοτάδι, αλλά τα φώτα άναψαν στο Μηχανουργείο και η αίθουσα απέκτησε και πάλι τη μεσημεριάτικη μαγεία της.
  Ειλικρινά δεν περιμέναμε ότι θα συναντήσουμε τόσα εξαιρετικά ταλέντα, εικαστικά και δημοσιογραφικά, μέσα σε ένα τόσο ειδικό κομμάτι της έντυπης δημιουργίας, ότι θα δούμε τέτοια ομορφιά στο σχέδιο και στην παραγωγή, τέτοια αυθεντική κατάθεση ψυχής από όλους τους μετέχοντες. Υπήρχε μάλιστα ένα περιοδικό, η Μούζτα, που μας ‘τρόμαξε’: αυτό είναι εναλλακτική τέχνη και underground μουσική στα καλύτερά τους!!!
  Θα είμαστε ασφαλώς και του χρόνου εκεί- μακάρι να μπορέσουμε να είμαστε με μια νέα Εντροπία. Τα παιδιά του Θανάση πάντως, εκδήλωσαν την επιθυμία να είναι και του χρόνου εκεί, ως δημιουργοί όμως. Επομένως δεν είναι διόλου απίθανο του χρόνου, η Εντροπία να είναι εκεί με τις θυγατρικές της. Μιλάμε για Όμιλο κύριε Αργυρόπουλε, όχι αστεία…

 2. Ο/Η ΝΙΚΟΣ ΤΡΥΨΑΝΗΣ λέει:

  Συγχαρητήρια σε όλους τους υπέυθυνους της διοργάνωσης και τους συμετέχωντες στην εκδήλωση !Δυστυχώς λόγω απόστασης(αλλά και καθυστερημένης πληροφόρησης) δεν μπορέσα(με) να παρευρεθώ(ουμε) και να συμετέχουμε σε αυτή τη ”γιορτή” του ελληνικού φανζιν !Ελπίζουμε όμως στη συνέχιση του φεστιβάλ και με συγκρατημένη υπόσχεση συμμετοχής του χρόνου !
  Νίκος Τρυψάνης-συνεκδότης και αρθρογράφος του ‘ζιν ”ΒΡΩΜΙΑ”(Πτολεμαϊδα)

 3. Ο/Η mossy λέει:

  Ευγε!!
  monsieur Γεωργιε, η εκτιμηση για την αδιακοπη προσπαθεια που καταβαλεις τοσα χρονια ειναι τεραστια, μας δινεις ωθηση να ξαναξυπνησουμε.
  του χρονου απο κοντα ελπιζω,
  και παλι μ-π-ρ-α-β-ο, μ-π-ρ-α-β-ο, μ-π-ρ-α-β-ο!
  (σε ολεους οσεους συνεδραμαν και συνδραμουν)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *