Τα μουσικά zines αποτελούσαν για πολλά χρόνια το σημαντικότερο μέσω επικοινωνίας της underground μουσικής σκηνής, λειτουργώντας ταυτόχρονα κι ως βασικός συνδετικός της κρίκος. Ο ρόλος αυτός των φανζίν, καθώς και ο προοπτικές τους στην ψηφιακή εποχή θα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5/1 στο Αρχείο71, με τη συμμετοχή της κοορντινέιτορ του Maximum Rocknroll και των εκδοτών της Μούντζας.
Το Maximum Rocknroll εκδίδεται ανελλιπώς από 1982 στο San Fransisco και έχει συμβάλλει στη δημιουργία μιας πραγματικά παγκόσμιας πανκ κοινότητας, καλύπτοντας τις εξελίξεις σε κάθε γωνιά του κόσμου που υπάρχει πανκ σκηνή. Η Mountza εκδίδεται άτακτα στην Αθήνα από το 2007, φιλοξενώντας σε κάθε τεύχος εξαιρετικά άρθρα και συνεντεύξεις που αποτυπώνουν το πνεύμα και τα τεκταινόμενα της σκηνής.
Πριν τη συζήτηση, θα πραγματοποιηθεί η προβολή της ταινίας μικρού μήκους Fanzini Sa Marsa (Fanzines από τον Άρη) του Siniša Dugonjić. Η ταινία προβάλλει την πορεία της φανζίν σκηνής στη Σερβία, εν μέσω αλλαγών των πολιτικών καθεστώτων και του πολέμου. Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους.
Το Αρχείο71 είναι ένα αυτομορφωτικό εγχείρημα και λειτουργεί από το 2011 στη συμβολή των οδών Ζωσιμάδων και Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια. Στεγάζει βιβλιοθήκη, κινηματικό και οπτικοκοακουστικό αρχείο, ενώ δραστηριοποιείται και με τις ομώνυμες εκδόσεις. Την ημέρα της εκδήλωσης θα υπάρχει πάγκος με τα έντυπα και βιβλία που διανέμει το Αρχείο71, καθώς και πάγκος με τις διανομές της Μούντζας.
Καλή χρονιά! Για τα είστε προετοιμασμένοι για σήμερα τ’ απόγευμα, παρακάτω ακολουθούν κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με την εκδήλωση.
Το Αρχείο71 θα είναι ανοιχτό από τις 18.00 και μετά, ενώ η ταινία θα προβληθεί στις 19.00. Η ταινία είναι μια καλή ευκαιρία για να μπείτε στο κλίμα της φανζίν κουλτούρας, ενώ για κάθε περίπτωση να σημειώσω πως υπάρχει ανεβασμένη στο διαδίκτυο με αγγλικούς υπότιτλους. Κατά τις 20.00παρά αναλαμβάνουν οι εκδότες της Μούντζας και την κοορντινέιτορ του MRR, οι οποίοι θα μιλήσουν για τα ζιν τους και όλα όσα τα περιβάλλουν. Η σκυτάλη μετά πάει σε σας, όπου ρωτάτε πράγματα που θα θέλατε να μάθετε ή μοιράζεστε τις δικές σας εμπειρίες.
Έχοντας φίλους που είναι λιγότερο ή περισσότερο χωμένοι μέσα στον κόσμο των φανζίν, το να βγαίνω μαζί τους και να μιλάω για το χώρο είναι κάτι πολύ κλασικό. Το να μπορέσεις να μιλήσεις όμως μ’ ένα άτομα που είναι full time zinester και απόλυτα αφοσιωμένη στο d.i.y., σε βάζει σε σκέψεις αν αυτά που έχει να πει χωράνε σε κάτι περισσότερο από τ’ αυτιά μιας παρέας σε ένα τραπεζάκι ενός καφέ. Αυτό οδήγησε στη διοργάνωση της χθεσινής εκδήλωσης, ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσε αφορμή για ν’ ακούσουμε πράγματα για τη Μούντζα που δεν υπήρχε περίπτωση να τα δούμε γραμμένα σε κάποιο τεύχος της. Όπως ειπώθηκε και από τον Nandor Ljubanović στο ντοκυμαντέρ, για όλα τα πράγματα υπάρχει και ένας διαφορετικός τρόπος με τον οποίο μπορούν να γίνουν. Η Λυδία παρουσίασε κάτι διαφορετικό, το οποίο μπορεί για τα εγχώρια δεδομένα να είναι σχετικά ανέφικτο, αλλά σίγουρα μπορεί να δώσει ιδέες και ένα πιο ανοιχτό τρόπο σκέψης.
Ευχαριστώ κατ’ αρχήν τη Λυδία, το Γιώργο, τον Κώστα και τον Πάνο για το χρόνο που αφιέρωσαν. Για μένα προσωπικά, οι απόψεις τους για το έντυπο είναι πολύ σημαντικές και αξίζει να ακουστούν. Το ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι συνεπείς μέσω ενός εντύπου για τόσο καιρό, λέει πολλά πράγματα από μόνο του.
Επίσης, ευχαριστώ τα παιδιά του Αρχείου71 που εκτός από τη φιλοξενία, ανέλαβαν την αφίσα, αλλά και την αφισοκόλληση της εκδήλωσης.
Τέλος, ευχαριστώ και τον Sinisa που μας έστειλε την ταινία του.
Υ.Γ. Απ’ όσο αντιλήφθηκα υπήρξαν άτομα που λόγω του περιορισμένου χώρου δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση. Είναι αλήθεια πως δεν περίμενα πως θα υπάρξει τέτοιο ενδιαφέρον, οπότε θα ήθελα να ζητήσω ένα συγνώμη απ’ αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν.
Γειά και χαρά σε όλους τους fanzinαδες και σε σένα Γιώργο
Η εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Αρχείο 71 ήταν εξαιρετική αν και, πράγματι, η στενότητα του χώρου σε συνδυασμό με το απίστευτα πολυπληθές κοινό δεν επέτρεψε σε όσους την παρακολούθησαν να την απολαύσουν κιόλας.
Τόσο τα παιδιά από τη Μούντζα, όσο και η coordinator του ιστορικού fanzine Maximum Rock And Roll μας έδωσαν πολλές πληροφορίες και μια διαφορετική οπτική για τα εγχειρήματα του DIY και των συνεργατικών εκδόσεων σε Ελλάδα και ΗΠΑ, στο χθες και το σήμερα, στη μουσική και την πολιτική, ενώ και οι παρεμβάσεις από το κοινό φανέρωναν αγάπη για τα fanzines.
Και το φιλμάκι, αν και το παρακολούθησα με διακοπές και όρθιος, ήταν πολύ καλό!
Με μεγάλη χαρά παρατηρώ ότι υπάρχει κινητικότητα στο χώρο, όχι μόνο εκδοτική αλλά και αρχειακή, καλλιτεχνική και ερευνητική – αν μπορούμε να το πούμε έτσι- κι ελπίζω πως η κατάσταση θα συνεχιστεί και ίσως να ενταθεί. Μακάρι.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, νομίζω ότι η διοργάνωση ενός Athens Zines Festival 2015 είναι απολύτως δικαιολογημένη – αναγκαία θα έλεγα- και από το βήμα του φιλόξενου αυτού site δηλώνω δημοσίως ότι είμαι διαθετεθειμένος να προσφέρω όπως και όσο μπορώ για τη διοργάνωση.
Θανάσης Αντωνίου από Εντροπία zine
Να ‘σαι καλά ρε Θανάση! Όντως, ήταν μια ευκαιρία να ακούσουμε και να συζητήσουμε για πράγματα πέρα από τα τετριμμένα.
Ένα ζινφεστ είναι ίσως η πιο ουσιαστική εκδήλωση της σκηνής κι ελπίζω πως -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- το azf θα έχει μια συνέχεια.