Τα e-zines ήταν ένα δημιούργημα της δεκαετίας του ’90, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως απόρροια της μετάβασης από το έντυπο στο ψηφιακό μέσο. Αφορμή για να θυμηθούμε το ξεχασμένο αυτό είδος των ηλεκτρονικών εντύπων, στάθηκε το άρθρο “e-zines.gr: Υπερκειμενικότητα και Οπτικό Αλφάβητο στο σύγχρονο δικτυωμένο περιβάλλον. Σχεδιαστικές και επικοινωνιακές αρχές.” των Γιανναρά Ειρήνη, Κουτσομπόλη Δημήτρη και Λάσκαρη Ηρώ. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζητήματα Επικοινωνίας (τεύχος 5, 2007) και είναι διαθέσιμο εδώ.

Λίγα λόγια για τα e-zines

Τα e-zines ήταν “εξειδικευμένα” ηλεκτρονικά έντυπα που διανέμονταν μέσω e-mail ή/και ιστοσελίδων. Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω ξεκάθαρη εικόνα για το ελληνικό φαινόμενο μιας και οι προσπάθειες ήταν αρκετά σποραδικές. Δύο αξιόλογες προσπάθειες που έχω κατά νου και κυκλοφόρησαν στα τέλη του ’00 είναι Το Κόλο (όνομα και πράμα!) και το Phoenix (ρετρό υπολογιστές και κονσόλες), ενώ φήμες θέλουν να κυκλοφορεί από μέηλ σε μέηλ και το Shock Aesthetics της μετά-έντυπης του εποχής!

Σχετικοί σύνδεσμοι

One thought on “Τα ελληνικά e-zines

  1. Ο/Η Aris Shock λέει:

    ωραια η αναφορα και απλα να επιβεβαιωσω πως το Shock Aesthetics πλεον εχει μετονομαστει σε Shock και συνεχιζει ως mail-to-mail e-zine μεχρι τωρα, αφου το 2020 εφτασε αισιως τα 51 τευχη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *