Πρόσφατα αναφερθήκαμε στην Παρακμή, μιας και ήταν η πρώτη εγχώρια ιστοσελίδα που ασχολήθηκε με τις φανζίν εκδόσεις (το άρθρο εδώ). Μέχρι την εμφάνιση του fanzines.gr στις αρχές του 2010, υπήρξαν αρκετές ιστοσελίδες που παρακολούθησαν τον χώρο.

xpresswaytoyr_skull

Σελίδα της Χριστίνας (Shitfun) που περιείχε κείμενα “με ανατρεπτικές ιδέες και υλικό ανεξάρτητης δημιουργίας”. Ένα σημαντικό μέρος ήταν αναδημοσιεύσεις από έντυπα όπως αυτά των εκδόσεων Suckerpunch, η Tερηδόνα και η Ψησταριά. Ξεκίνησε την Άνοιξη του 2000 και έκλεισε τον κύκλο της στα τέλη του 2007. (link)

tranzistor.gr

Στα μέσα του ’00, ο Θοδωρής Κ. (Garden in Black) παρουσίαζε τις νέες κυκλοφορίες εντύπων στη στήλη της ελληνικής σκηνής του tranzistor. Δυστυχώς η ιστοσελίδα δεν είναι πλέον on-line και δεν διασώζεται κάτι.

Lollidope.gr

Βραχύβια  ιστοσελίδα  -αν και το ξεκίνημα της ήταν πολύ δυναμικό- για την ελληνική σκηνή κόμικς, η οποία ξεκίνησε τον Μάιο του 2006. Με πολύ όμορφο στήσιμο και με ξεχωριστή στήλη για τα fanzines, πολλά από αυτά μάλιστα και σε ηλεκτρονική μορφή.

Istros

Ο Ίστρος είναι ένα “δικτυακό στέκι για την τέχνη” με αρκετή ποίηση, μουσική, λογοτεχνία. Υπάρχει μία μικρή στήλη που παρουσιάζει φανζίν και περιοδικές εκδόσεις. Αξίζει αναφοράς κυρίως για τα σουρεάλ άρθρα και κείμενα του Αχινού. (link)

Comicart

Ένας από τους πολύ ενεργούς φανζινάδες των αρχών του ’00, ο Κων (Ιστορίες Ατέλειωτης ΜαταιοδοξίαςSubart), είχε συνεισφέρει στο comicart ένα οδηγό για τις φανζίν εκδόσεις. Ουσιαστικά, επρόκειτο για κείμενο που βασιζόταν στην  ομιλία του Κων στην πρώτη επιστημονική διημερίδα για τα comics, η οποία διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιου Αιγαίου (Μυτιλήνη, 10 και 11 Μαΐου 2003).
Το άρθρο για τον όρο φανζίν στην ελληνική βικιπαίδεια έχει πατήσει στο εν λόγω κείμενο, ένα κείμενο το οποίο ελπίζουμε πως κάποια στιγμή θα ανασκαφεί στην πρωταρχική του μορφή.

Έντυπα δρόμου

Το blog λειτούργησε από τον γράφοντα την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2007 φιλοδοξώντας να καταγράφει τα καινούρια φανζίν (μουσικά, κινηματογραφικά, κόμιξ, λογοτεχνικά) που θα κυκλοφορούσαν. Παράλληλα, δημιουργήθηκε και ένα blog που παρουσίαζε τα εγχώρια αναρχικά και αντιεξουσιαστικά έντυπα (antiexousia.blogspot.com ). Δυστυχώς, διέκοψαν και τα δύο τη λειτουργία τους πολύ γρήγορα. (link)

Alternative Factor

Μια ιστοσελίδα φτιαγμένη με μεράκι από και για όσους ασχολούνται με την επιστημονική φαντασία. Σε μια ξεχωριστή στήλη παρουσιάζονται τα φανζίν που ασχολούνταν με τη λογοτεχνία του φανταστικού και εκδόθηκαν στη χώρα μας από το 1989 μέχρι το 2000. Επίσης, στη βιβλιοθήκη μπορεί κανείς να βρει αναδημοσιευμένα  sci-fi διηγήματα που φιλοξενήθηκαν σε έντυπα όπως το Non Art Fart.

Words and stuff

Στο Words and Stuff ο doesitmatter έγραφε reviews για zines  από την Ελλάδα  και το εξωτερικό. Παράλληλα με τη διαδικτυακή παρουσία, υπήρξε και μια έντυπη με την κυκλοφορία του ομώνυμου newsletter.

+++

Πέρα από τις προαναφερθείσες ιστοσελίδες, υπήρχε φυσικά και η πρωτόλεια ιστοσελίδα του fanzinesnet, ενώ συζητήσεις για φανζίνς έχουν φιλοξενηθεί  σε αρκετά forums, όπως σε αυτό του punk.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *