Η εντυπωσιακή εξέλιξή την οποια ειχε προμηνυσει το έμπειρο μάτι του georgeRgR διαβάζοντας τα Χαρακώματα όχι μονο δεν αργησε να έρθει, αλλά κάποιους ανυποψιαστους μας πήρε, μας σήκωσε … και μας τσάκισε μέτρα πιο πέρα.

Άλεξ. (Μάρ. 2012)

Κατ’ αρχήν, το υλικό είναι πιο ζεστό -σε αντίθεση με τα Χαρακώματα, ο Άλεξ δεν είναι τυπωμένος σ’ αυτό το μακρόστενο, κλασσικό για κόμικ μέγεθος, αλλά σε μικρότερο, πιο γεωμετρικά αρμονικό και φανζινοφιλικό σχεδόν-Α5. Το χαρτί δεν είναι γυαλιστερό (με αποτέλεσμα να φαντάζει το τύπωμα επιφανειακό), αλλα matte, με το μαυρο-κόκκινο να ‘χει ποτίσει τις σελίδες. Μυρίζεις το τυπογραφείο… και ψηλαφώντας το κολάζ της προτελευταίας σελίδας βρίσκεσαι πλεον στον κόσμο του Άλεξ.

Το εξώφυλλο, αν και δεν είναι ενδεικτικό για το τι θα ακολουθήσει, είναι άκρως πετυχημένο ως ποπ τέχνασμα για να σε βάλει στην μπρίζα ν’ ανοίξεις τον Άλεξ και να μάθεις περισσότερα για την εικονιζόμενη αλεπουδίτσα.

Ακόμα ένα βήμα πιο μακρυά απ’ το κλασσικό κόμικ, οι λέξεις στον Άλεξ δεν έρχονται μέσα σε συννεφάκια, ούτε βρίσκονται σκόρπιες ανάμεσα στις εικόνες. Οι απότομες και σπασμοδικές προτάσεις από τα Χαρακώματα εδώ έχουν μεταμορφωθεί σε κείμενα -σε μια ιστορία η οποία παρατίθεται σελίδα ανά σελίδα, έναντι μιας εικόνας. Και το σχέδιο είναι έτη φωτός μακριά από τα Χαρακώματα -οι εικόνες πλέον μιλάνε μόνες τους.

Η Σοφία πάντα έδινε σημασία στη δύναμη του μαυροκόκκινου και στη λεπτομέρεια, και στον Άλεξ το κάνει ακόμα περισσότερο. Οι επιβλητικοί, τετραγωνισμένοι και μάλλον αδιαπέραστοι τοίχοι απ’ τα Χαρακώματα, στον Άλεξ δείχνουν τα χρόνια τους, πιο φυσικοί, ίσως πιο εύθραυστοι.

υγ. copyrights are imposed by greedy bastards. ignore them. reproduction, hiring, copying, etc. of part or whole of this work is highly encouraged. the only right to be reserved is the one for freedom.

Διανομή

Aντικαταβολη ή χερι με χερι από την sofia-georgia [papaki] hotmail {teleia} com και στα:

  • Animatic Vision, Πάτρα
  • Jemma Books & Comics, Αλκιβιάδου 138-140, Πειραιάς

Τεύχη

  • Άλεξ., 30 Μαρτίου 2012, Όφσετ, 200 αντίτυπα
  • Άλεξ2, Μάιος 2017, Όφσετ, 200 αντίτυπα
  • Άλεξ 4, Άνοιξη 2018, Ψηφιακή Εκτύπωση, 100 αντίτυπα

Κατάλογος εκδόσεων της Σοφίας

One thought on “Άλεξ

  1. Ο/Η sofanky λέει:

    χιλιοευχαριστω ταπεινα! :) α η εκτυπωση ειναι οφσετ οχι ψηφιακη :P

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Post