Τον Ιανουάριο του 1984 κυκλοφόρησε το 4ο τεύχος του γερμανικού φανζίν Porree. Μέσα στις σελίδες του υπάρχει μία από τις πρώτες αναφορές ξένου εντύπου στο ελληνικό πανκ (είχε σίγουρα προηγηθεί ένα scene-report στο Maximum Rock n Roll #8, το Σεπτέμβρη του ’83).

Τη μετάφραση, για την οποία θα ανατρέξετε στα σχόλια, επιμελήθηκε ο Inky από τις Νεκρές Γραμμές.

2 thoughts on “Μια ματιά -απορίας- στο ελληνικό πανκ από το fanzine Porree (1984)

 1. Ο/Η Inky λέει:

  Χαιρετίσματα από το Νεκρές Γραμμές.
  Η μετάφραση έγινε στο πόδι…:

  Έχει ακούσει κανείς τίποτα για το ελληνικό punk; Όχι, δεν πρόκειται για αστείο.
  Νομίζω ότι υπάρχει πλέον σε κάθε χώρα μια punk τάση, άρα και στην Ελλάδα, παρόλο που… [Το λέω] γιατί έχω τις πληροφορίες μου για αυτό!!
  Λοιπόν, έτσι όπως άκουσα, στην Αθήνα δεν τρέχει τίποτα. Αλλά υπάρχει τουλάχιστον ένα μαγαζί punk σε όλη την περιφέρεια της Αθήνας, τουλάχιστον έτσι το έχουν χαρακτηρίσει, είναι όμως ένα μαγαζί μόδας και λέγεται REMEMBER!
  Το μαγαζί είναι χειρότερο από το erdoldt [άγνωστο]. Ο ιδιοκτήτης του REMEMBER βγάζει από την μύγα ξίγκι, θέλει για ένα t-shirt ή κάτι τέτοιο 30 μάρκα. Για αυτό το λόγο μπορεί να βγάλει μερικούς δίσκους με την μπάντα του VANAKOS, είναι όμως μόνο ντίσκο και τίποτα άλλο.
  Γενικά με τους punks στην Ελλάδα δεν συμβαίνουν πολλά! Είναι προς το παρόν 10 χρόνια πίσω, χωρίς υπερβολή. Είναι απλά ανεπαρκή για να καταφέρουν κάτι, όπως συναυλίες, κτλ.
  Εκτός αυτού υπάρχουν στην Αθήνα αρκετοί κατάλληλοι χώροι (ακόμα). Το μόνο group που έπαιξε εκεί, ήταν οι Infa-Riot, αλλιώς κανείς.
  Ακόμα, εκεί κάτω δεν υπάρχουν ούτε punk κασέτες, ούτε punk δίσκοι (τουλάχιστον όχι πολλοί) και fanzines! Θα γίνουν όμως και αυτά, σε 10 χρόνια; (χα, χα)! Όμως υπάρχουν punks στην Ελλάδα, μόνο που είναι δύσκολο να περπατάς έτσι στον δρόμο, γιατί πολύ εύκολα οι παλιοί (μεγάλοι σε ηλικία) disco-prollos (?) θα σου ρίξουν μια στα μούτρα. Μα, δείτε τις φωτογραφίες, νομίζω δεν χρειάζεται να γράψω κάτι περισσότερο. Είναι διαφημιστικά του REMEMBER για punk μόδα. Οι άλλες δείχνουν punks σε μια ντίσκο! Μέχρι πρότινος οι punks είχαν ένα club, MAD το έλεγαν, όπου συναντιόντουσαν κάθε Σαββατοκύριακο περίπου 300 punks και χορεύανε συρτάκι ή κάτι τέτοιο!! Όμως αυτό το club έκλεισε πια. Οι punks θα μπορούσαν να ανοίξουν το δικό τους μαγαζί, αν κρίνει κανείς από την προσφορά σε τέτοια μαγαζιά, αλλά από ότι άκουσα δεν μπορούν να το καταφέρουν.
  Τα αγαπημένα συγκροτήματα των Ελλήνων punks είναι (φαίνονται να είναι) οι Disorder και οι Chaos UK, οι Ex Humans, οι Death Trap, οι Γενιά Του Χάους και Panx Romana! Άνω κάτω και τραγελαφική η κατάσταση στην χώρα των θεών. Όπως και να έχει, το σύστημα εκεί είναι αρκετά συντηρητικό, αν σκεφτεί κανείς ότι για τους αρνητές της στρατιωτικής θητείας υπάρχει τιμωρία 5 χρόνων. Εκτός αυτού, η γεύση της μπύρας εκεί πρέπει να είναι πολύ χάλια, όχι, πολύ χειρότερα από χάλια.
  Λοιπόν, αυτό ήταν εν συντομία από την Ελλάδα. Ίσως την επόμενη φορά να έχουμε περισσότερα στο PORREE!!

 2. Ο/Η georgeRgR λέει:

  Respect!
  Ευχαριστούμε ρε Inky για την αστραπιαία μετάφραση! ;)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *