Αναδημοσιεύουμε από το mic.gr

Πρόκειται για μια ανεξάρτητη έκδοση που έφτασε σε μας μέσω του ιδίου του συγγραφέα. Ο τίτλος όπως και το περιεχόμενο του μικρού αυτού διηγήματος αναφέρονται στην φιλία με τον Βασίλη. Ο ήρωας του ο Τζόνι μας διαβάζει φωναχτά τις σκέψεις του και δεν αφήνει τίποτε όρθιο. Παίρνει σβάρνα τις ανθρώπινες σχέσεις, το χαζοκούτι, τη ρέκλα και το ραχάτι, τη νεοελληνική μαλακία, τη μούχλα του μυαλού, το τζανκ φαγητό, τις κακές μας συνήθειες και τελικά τον ίδιο του τον [συ]χαμένο εαυτό. Ή μάλλον, για να το θέσω καλύτερα, τα χώνει άγρια ξεκινώντας από τον άθλιο εαυτό του και καταλήγοντας πάλι σ’ εαυτόν. Έτσι άμεσα επιβεβαιώνει το ρητό δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι.

Το κείμενο όπως και το ύφος του είναι ελευθερόστομο, πολύ προσεγμένο γραμματικά και συντακτικά, παρότι γραμμένο σε πολύ σύγχρονο και ανοιχτό στιλ, το γνωστό πια ‘γράφω όπως μιλάω’. Λόγω της σύντομης ιστορίας λείπουν οι όποιες σεναριακές ανατροπές αλλά η πρωτοτυπία του πηγάζει από την ανάδειξη του τετριμμένου. Τα λογοπαίγνια περί αυτού δεν είναι πάντα πετυχημένα και κάποτε είναι εξίσου τετριμμένα με την σκέψη του ήρωα. Όμως αυτό είναι στην ουσία όλο το παιχνίδι: είμαστε κι εμείς τετριμμένοι, επαναλαμβανόμαστε, αναλωνόμαστε σε ασήμαντα και ανούσια πράγματα. Ζούμε άχαρες ζωές και χρειαζόμαστε κάποιους σαν κι εμάς [ή ίσως και χειρότερους] για να τους φορτώνουμε τη μιζέρια και τη σαχλαμάρα μας.

Αναμένω κάτι μεγαλύτερο και ανατρεπτικότερο γιατί πιστεύω ότι έχει τα φόντα.

Όσοι επιθυμείτε να το προμηθευτείτε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο e-mail: [email protected]ημ. fanzinesnet: Το e-mail είναι πιθανότατα ανενεργό).

ΥΓ: Ο τίτλος των εκδόσεων Τρώτε Συντηρητικά είναι άλλη μια σατιρική μπηχτή για τα σκουπίδια που σαβουρώνουμε.

Κώστας Γ. Καρδερίνης

Άλλη μία έκδοση, στο ίδιο πνεύμα, του Ακύλα Κουλοσάββα και των Τρώτε Συντηρητικά είναι το Αντιβασιλικόν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *