Στο πλαίσιο του δέκατου τακτικού της συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (ΕΕΠΕ) στις 18 Δεκεμβρίου στη Νομική, θα πραγματοποιηθεί ένα κύκλος ομιλιών με θεματική τις Αθέατες όψεις και προοπτικές της μεταπολιτευτικής πολιτικής κουλτούρας: Κινήματα κοινωνικού ανταγωνισμού και δίκτυα αντικουλτούρας.
Στο πλαίσιο του πάνελ επιχειρείται μια ερμηνευτική προσέγγιση της τελευταίας τεσσαρακονταετίας στην Ελλάδα, με γνώμονα τον πολιτικό λόγο και τις πολιτισμικές κυρίως πρακτικές που αναπτύσσουν -καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου- τα εγχώρια κινήματα του κοινωνικού ανταγωνισμού.
Επικεντρώνοντας σε λιγότερο ή περισσότερο αφανείς διαστάσεις του καθημερινού βίου των κοινωνικών κινημάτων και δη της λεγόμενης αντικουλτούρας, επιδιώκεται η ανάδειξη αθέατων όψεων της μεταπολιτευτικής πολιτικής κουλτούρας και η κατανόηση κοινωνικών κινητοποιήσεων και εξελίξεων ιστορικής σημασίας.
Ο Χρίστος Μάης μελετά πολιτισμικές μορφές αντίστασης στο κλίμα κοινωνικής συναίνεσης και εθνικής ομοψυχίας που επιχειρείται να εγκαθιδρυθεί με την Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία, όπως αυτές αποτυπώνονται στην κινηματική εκδοτική παραγωγή των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων της δεκαετίας του ’70 και οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στην περίοδο της Στρατιωτικής Δικτατορίας.
Ο Νίκος Σούζας αναλύει τη διαδικασία συγκρότησης του λεγόμενου κοινωνικού ανταγωνιστικού κινήματος μέσα από την αντίστασή του στην έντονη και πολύμορφη καταστολή που υφίσταται καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα κοινωνικό-πολιτικής αλλαγής που μοιάζει να εμπνέει η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.
Ο Γιάννης Κολοβός διερευνά την κρισιμότητα της πολιτισμικής επιρροής -και δη της punk υποκουλτούρας- για τη συγκρότηση νέων πολιτικών ταυτοτήτων, εν μέσω μιας περιόδου όπως είναι η δεκαετία του ’90, όπου παρατηρείται μια γενικότερη τάση αποστασιοποίησης από τους παραδοσιακούς πολιτικούς θεσμούς και διάδοσης μιας ιδεολογίας της κατανάλωσης.
Ο Χρίστος Ηλιόπουλος επεξεργάζεται θεωρητικά τις πολιτικές διαστάσεις του άτυπου δικτύου κινηματικών υποδομών που εξαπλώνεται στην ελληνική επικράτεια κατά τον 21ο αιώνα και το οποίο έρχεται να μετασχηματίσει τα παραδοσιακά μοντέλα ιεραρχικής οργάνωσης της συλλογικής δράσης, λειτουργώντας με οριζόντιες διαδικασίες λήψης και εκτέλεσης αποφάσεων.
Μέσα από την αλληλουχία των εισηγήσεων, επιχειρείται η ανάδειξη της -παραμελημένης από ερευνητικής άποψης- ιστορικής εμπειρίας της εγχώριας αντικουλτούρας, η οποία φαίνεται να παίζει αποφασιστικό ρόλο για την ευρεία κοινωνική διάχυση συλλογικών εγχειρημάτων (π.χ. ανοιχτές συνελεύσεις γειτονιάς, αυτοδιαχειριζόμενοι κοινωνικοί χώροι, συνεργατικές επιχειρήσεις για την αλληλέγγυα οικονομία) που αμφισβητούν εμπράκτως τις κατεστημένες πολιτικές και οικονομικές δομές στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης.
Χρίστος Ηλιόπουλος, διδάκτορας Πολιτικής Φιλοσοφίας, Loughborough University
Γιάννης Κολοβός, διδάκτορας Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Νίκος Σούζας, διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Χρίστος Μάης, υποψήφιος διδάκτορας Πολιτισμικών Σπουδών, Leiden University Centre for the Arts in Society
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.