4 Ιουλίου 1976. Οι Ramones δίνουν την πρώτη τους συναυλία στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάνοντας support στους Flamin’ Groovies. Εκείνο το απόγευμα, στο Roundhouse βρέθηκαν σχεδόν όλοι όσοι τους επόμενους μήνες θα έδιναν ήχο στο αγγλικό πανκ. Η συναυλία αυτή, αλλά και η δεύτερη που ακολούθησε την επόμενη μέρα στο Digwalls, ήταν αφορμή για πολλούς πιτσιρικάδες να μάθουν τις πρώτες συγχορδίες και να ξεκινήσουν τη δική τους μπάντα.
Ο Mark Perry όντας εντυπωσιασμένος με τον πρώτο δίσκο των Ramones, βρέθηκε και στις δύο συναυλίες. Ο νέος αυτός ήχος αλλά και η ενέργεια της μπάντας on stage, τον είχαν ξεσηκώσει. Λίγες μέρες μετά περνώντας από το Rock On του Soho, ένα από τα δισκάδικα στα οποία σύχναζε, ρώτησε εάν υπάρχει κάποιο περιοδικό -πέρα από το αμερικάνικο Punk– που να ασχολείται με αυτό το μουσικό είδος. Εκεί αστειευόμενοι του είπαν πως μάλλον θα έπρεπε να εκδώσει ο ίδιος ένα, κάτι βέβαια που ο Perry θεώρησε καταπληκτική ιδέα. Το ίδιο κιόλας απόγευμα, ο Perry στρώθηκε στο δωμάτιό του και με αρκετό ενθουσιασμό, μια παιδική γραφομηχανή, κι ένα μαρκαδόρο ξεκίνησε να στήνει το πρώτο punk fanzine.
Το πρώτο τεύχος του Sniffin’ Glue and other rock ‘n’ roll habits (τίτλος βασισμένος σε τραγούδι των Ramones) φωτοτυπήθηκε σε μερικές δεκάδες αντίτυπα στη δουλειά της φίλης του Perry. Στο Rock On δεν πίστευαν πως ο μικρός το είχε πάρει τόσο σοβαρά, και αφού αγόρασαν όλα τα τεύχη του έδωσαν μια προκαταβολή για να τυπώσει κι άλλα. Ήταν φανερό πως υπήρχαν κι άλλα παιδιά που διψούσαν να διαβάσουν κάτι για το πανκ. Το SG ήταν άμεσο, ενθουσιώδες, ακατέργαστο, όπως και η ίδια η μουσική. To SG ήταν μέσα στα πράγματα, ήταν το ίδιο άφραγκο (sic) και “αλήτικο” όσο και αυτοί που το διάβαζαν!
Το SG έβγαζε σχεδόν ένα τεύχος το μήνα, μαζί με κάποια εμβόλιμα όταν προέκυπτε κάποια ειδική περίσταση. Η πορεία του κράτησε λίγο παραπάνω από ένα χρόνο, με το 12ο και τελευταίο τεύχος να βγαίνει τον Σεπτέμβριο του ’77, και όταν το πανκ άρχιζε να μεταστρέφεται. Οι μπάντες άρχιζαν να υπογράφουν σε γνωστές δισκογραφικές, να παίζουν σε μεγάλα clubs, ενώ ούτε το SG είχε μείνει ανεπηρέαστο από την ανάγκη του να βγάλει χρήματα. Όπως παραδέχεται και ο Perry, η αρχή του τέλους για το zine ήταν όταν δέχτηκε διαφημίσεις.
Το SG βρέθηκε στο καταλληλότερο μέρος την καταλληλότερη στιγμή. Ταυτίστηκε με την έκρηξη του punk και είχε τεράστια επίδραση στα έντυπα που ακολούθησαν. Στο εισαγωγικό σημείωμα του 5ου τεύχους, ο Mark τα βάζει με τους δημοσιογράφους που βλέπουν το punk μυωπικά, σαν μόδα, και προτρέπει τους αναγνώστες του να βγουν και να φτιάξουν τα δικά τους zines και να μην μένουν ευχαριστημένοι ούτε καν από το SG. Όταν o μουσικός τύπος το 1977 ασχολιόταν όλο και περισσότερο με το νέο αυτό μουσικό αυτό φαινόμενο, το SG περίσσευε. Κατάφερε όμως, μαζί με άλλα έντυπα της πρώτης γενιάς όπως το Ripped and Torn, να μεταδώσει το μικρόβιο και ίσως αυτή να είναι η σημαντικότερη κληρονομιά του. Το punk άλλαξε στο χρόνο, εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες δημιουργώντας νέες σκηνές, ενώ ένα σημαντικό μέρος του έμεινε diy και μακρυά από τη μαζική κατανάλωση, διατηρώντας ακόμη και σήμερα έναν ενθουσιασμό που συνεχίζει να εμπνέει. Πιτσιρικάδες -και μη- κάνουν νέες μπάντες, στήνουν συναυλίες που γνωστοποιούν μέσω events στο face και τερματίζουν ιδρώτα κάθε Σαββατόβραδο σε πλατείες, υπόγεια και σκονισμένα προαύλια. Κι είναι κι αυτοί που φτιάχνουν zines και βγάζουν το άχτι τους στο χαρτί, ακριβώς όπως ο Mark P.
Είπαν…
Sniffin’ Glue was not so much badly written as barely written; grammar was non-existent, layout was haphazard, headlines were usually just written in felt tip, swearwords were often used in lieu of a reasoned argument. . . all of which gave Sniffin’ Glue its urgency and relevance.
Tony Fletcher, iJamming!
Trivia
- Για πάρα πολλά χρόνια, το SG είχε λανθασμένα χρεωθεί το θρυλικό σκίτσο This is chord, this is another, this is third.. now form a band!, το οποίο και ενσαρκώνει απόλυτα το punk ως τρόπο έκφρασης και δημιουργίας. Για την ιστορία, το σκίτσο αυτό δημοσιεύτηκε στο Sideburns #1, τον Ιανουάριο του 1977.
- Όσο έβγαινε το SG o Mark Perry δημιούργησε τους Alternative TV, το πρώτο flexi των οποίων διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με το τελευταίο τεύχος του zine.
- Το 2000 κυκλοφόρησε το Sniffin’ Glue: The Essential Punk Accessory, το οποίο συγκεντρώνει όλα τα τεύχη του SG.
- Η πρώτη συναυλία των Ramones στην Ελλάδα ήταν το Μάιο του 1989. Κυψέλη-Queens:4-3, από τον Γιώργο Φερτάκη.