Όπως πολλά παλιά πράγματα, έτσι και πολλά zines της πρώτης φουρνιάς είναι πλέον συλλεκτικά αντικείμενα. Εκτός του ότι δεν βρίσκονται καθόλου εύκολα, οι τιμές τους είναι υπερβολικά υψηλές. Πάλι καλά που αρκετά φωτοτυπημένα diy διαμάντια έχουν στριμωχτεί σε σελίδες βιβλίων!

 

Sniffin’ Glue: And Other Rock’n’roll Habits
Το πρώτο, και πιο γνωστό, αγγλικό zine που εμπνεύστηκε από το πανκ και το diy. Πρωτοκυκλοφόρησε λίγο μετά την παρθενική εμφάνιση των Ramones στο Λονδίνο (Ιούλιος 1976), κι από τα 50 αντίτυπα έφτασε λίγους μήνες μετά να φωτοτυπείται σε αρκετές χιλιάδες.

***

 TOUCH AND GO: The Complete Hardcore Punk Zine ’79–’83
Όταν το αμερικάνικο hardcore μπουσουλούσε, το  T&G ήταν εκεί!

***

The Worst of Boiled Angel
Μια ανθολογία (αν μπορεί να την αποκαλέσει κάποιος έτσι!) με βάρβαρα κόμικ και σχέδια του Mike Diana από τα τεύχη #1-#8 του zine Boiled Angel. Αν το βρείτε προς πώληση στην ονομαστική του τιμή, μην το σκεφτείτε δεύτερη φορά μιας κι είναι εξαντλημένο εδώ και χρόνια.

***

TVOR 1980-1985: Storia di una Caoszine Hardcore Punx
Το T.V.O.R. (Άδεια Κεφάλια, Σπασμένα Κόκκαλα) είναι σίγουρα ότι καλύτερο βγήκε από τον hxc/punk χώρο στην Ιταλία. Κυκλοφόρησε 5 τεύχη το διάστημα 1980-85 με artwork που θέριζε κεφάλια!

***


METALION: The Slayer Mag Diaries
Από τα άδυτα του death/black metal έρχεται και μια ανθολογία-τούβλο 744 σελίδων. Το Slayer mag πρωτοβγήκε το 1985 και θεωρείται το θρυλικότερο έντυπο του χώρου μιας και συνέδεσε το όνομά του με την έκρηξη του ακραίου underground metal στις σκανιδαβικές χώρες στα τέλη ’80-αρχές ’90.
Διαβάστε εδώ ένα άρθρο του Άρη Καραμπεάζη για το Metalion, δημοσιευμένο στο mic.gr.

Σχετικοί σύνδεσμοι

  • Για ακόμη μερικά zine-βιβλία, διαβάστε στο overglued.com το 7 Essential Zine Anthologies.
  • Κλείνοντας, ας αναφέρουμε για την ιστορία και το αμερικάνικο Zine Yearbook, το οποίο ήταν μια ετήσια έκδοση/συλλογή που περιείχε αποσπάσματα με τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα γραφής του ανεξάρτητου τύπου της χρονιάς που είχε προηγηθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *