Το Comicdom Con 2011 ήταν η αφορμή για κάποιους παλιούς γνώριμους να ενώσουν τα μολύβια τους για ένα συλλογικό έργο, το Crew of Awesome. Όλοι οι δημιουργοί συνεισφέρουν από ένα “υπέροχο” κόμικ, το καθένα με το δικό του χαρακτήρα.

Το φανζίν ξεκινά με το πολύ καρτουνίστικο κόμικ του Μάνου Κοτσιφάκη, Η Σκοτεινή Πλευρά #2. Αποτελεί συνέχεια του ομώνυμου φανζίν [εκκρεμμεί παραπομπή] που είχε εκδόσει ο Μάνος 2 χρόνια πρωτύτερα. Τη σκυτάλη παίρνει ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος στο Καληνύχτα-Όνειρα Γλυκά όπου σερβίρει μια βαριά ιστορία η οποία, κατ’ εμέ, σώζεται από το πραγματικά καλοδουλεμένο σχέδιο. Η ιστορία της Μαίρης Αράπη στη συνέχεια, Νυχτερινή Αναζήτηση, όσο και η αποτυπώσή της, έχει τα πάνω και τα κάτω της. Η μεγαλύτερη μου ένσταση αφορά τη γραμματοσειρά που χρησιμοποίηθηκε. Θα κάνω μια παρένθεση εδώ όσο αφορά το lettering στα κόμικς.

Crew Of Awesome #01 (Απρ. 2011)

Η πλειοψηφία νομίζω των ερασιτεχνών κομιστών στην Ελλάδα κάνει χειρόγραφο lettering. Αν ο γραφικός χαρακτήρας κάποιου δεν είναι χαοτικός και υπάρχει και μια αρμονία με το σχέδιο, τι καλύτερο! Μου φαίνεται όμως αρκετά περίεργο όταν κάποιος/α βάζει τόση προσπάθεια για να φτιάξει ένα εκτενές κόμικ, παραμελεί να δώσει λίγη παραπάνω προσοχή και στην εμφάνιση του κειμένου. Προφανώς δε βρίσκω κακή τη χρήση του υπολογιστή, αρκεί να γίνεται με …φαντασία. Παρατηρώ συχνά πυκνά ερασιτέχνες κομίστες να χρησιμοποιούν στα έργα τους γραμματοσειρές χωρίς χαρακτήρα, “χιλιοειπωμένες”, που είναι default για δημόσια έγγραφα. Αν και τα ελληνικά έχουν γενικά ένα θέμα με τις γραμματοσειρές (μικρή ποικιλία), τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν όλο και περισσότερες, αρκετές μάλιστα με άδεια ελεύθερης χρήσης. Ως τέτοιο παράδειγμα θα αναφέρω τις γραμματοσειρές στην ιστοσελίδα http://www.aka-acid.com/ που εκτός του ότι διανέμονται δωρεάν, είναι εκπληκτικές. Μια από αυτές μάλιστα, την Totally plain, χρησιμοποίησα κι εγώ στο τελευταίο κόμικ μου. Κλείνοντας, να σημειώσω πως το να δημιουργήσει κανείς τη δική του γραμματοσειρά δεν είναι και ακατόρθωτο, πόσο μάλλον όταν αυτός ο κάποιος είναι κομίστας.

Συνεχίζοντας τώρα το ξεφύλλισμα του Crew of Awesome, πέφτουμε στον Ντίνο Καψάλα και το Westreal. Αρούκατο διαστημικό -σχεδόν- σενάριο συνδυασμένο με σχέδιο ανάλογο του προηγουμένου. Το κερασάκι στην τούρτα βάζει η Λένα με το Ποιοι άνθρωποι θα προσεγγίσουν το φανζίν σου. Σ’ αυτό εξιστορούνται με αρκετά χιουμορίστικη διάθεση, όχι ένας, ούτε δύο, αλλά δώδεκα κατηγορίες ανθρώπων που αγοράζουν φανζίνς. Μετά από τόσα κόμικ της Λένας που έχω διαβάσει, αυτό είναι το πρώτο που με τράβηξε.

Τέλος να σημειώσουμε πως στο πρώτο τεύχος συμμετέχουν με κόμικς και στρίπ οι Νίκος Καλογήρου, Αγγλω και Πέννυ Δρούζα.

Αν και δεν του το είχα, το Crew of Awesome είναι από τα καλά κόμικς του 2011!

Σχετικοί σύνδεσμοι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *