Το άρθρο FANζην στη Θεσσαλονίκη, είναι του Δημήτρη Πολιτάκη και δημοσιεύτηκε στο 14ο τεύχους του περιοδικού 01 τον Φεβρουάριο του 1995. Ευχαριστούμε τον Ισίδωρο που το ξετρύπωσε και μας το έστειλε.
mystri-zine-issue-2-cover

 Το αρχαιότερο φανζίν, λένε, ήταν οι Δέκα Εντολές. Διανεμήθηκε δωρεάν, βγήκε σε ένα μόνο αντίτυπο, είχε περισσότερους οπαδούς απ’ ό,τι φαντάστηκε, κι επομένως έκανε πολύ καλά τη δουλειά του. Τα φανζίν της Θεσσαλονίκης κοστίζουν κάτι ψιλά, έχουν τιράζ μεγα­λύτερο απ’ τις Δέκα Εντολές, φαν πιο ανοιχτομάτηδες από τους χριστιανούς και επομένως κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα.

ΜΥΣΤΡΙ Εκπληκτικά υστερική περιοδική έκδοση αποδόμησης του lifestyle και ιεροτελεστικής σταύρωσης του Homo Trendius. Το τεύχος Ιουνίου (4794 μ.χ.) κυκλοφόρησε 10 μήνες μετά το προηγούμενο (μιλάμε για αρ­χέτυπους slackers) και περιλαμβάνει μια ενδιαφέρουσα ηρωτο-ενδυματολογική έρευνα για τα φύλλα συκής των πρωτόπλαστων, πορνό φωτορομάν­τζο, προλεταριακή mystrifashion φωτογράφιση μόδας και τις «υπέροχες κοσμικές ζωές» ηλικιωμένων άστεγων. Τα κείμενα δεν εκφράζουν απαραί­τητα τον εκδότη, αλλά ούτε και τους συντάκτες τους. Τιμή: Περίπου 400 δρχ. (για την ακρίβεια 398 δρχ.).

ΠΟΘΟΣ Εκδίδεται και διανέμεται δωρεάν από την Ομάδα Πρωτοβουλίας Ομοφυλόφιλων Θεσσαλονίκης. Στο τελευταίο τεύχος υπάρχουν διαμαρτυ­ρίες για την εκμετάλλευση της gay εικόνας και την ανακύκλωση των στερε­οτύπων, οικειοποίηση (και σωστά) του «Police Truck» των Dead Kennedys, προσέγγιση της έννοιας queer, νέα σχετικά με τη διεθνή νομοθεσία που αφορά τη gay κοινότητα και ένα κείμενο του Ντίνου Χριστιανόπουλου.

ΕΞΩΣΤΗΣ Μαζί με την «Παράλλαξη», η πιο γνωστή εβδομαδιαία κινημα­τογραφική επιθεώρηση της Θεσσαλονίκης, θεάματα, προβολές, κριτική, άποψη, μουσικοκριτική, rock’n’roll και ατέλειωτη σινεφιλία. Διανέμεται δω­ρεάν.

ΡΩΓΜΕΣ Εναλλακτική – ανατρεπτική εφημερίδα, αφοσιωμένη στο πνεύμα των καταλήψεων και της νεανικής εξέγερσης. Όνειρα για μια Ευρώπη αντι­φασιστικής πάλης και κόλλημα με τον Μπρεχτ, αλλά και τους Sepultura.

ΠΛΗΓΜΑ Indie fanzine που φιλοδοξεί να καλύψει τη σκηνή της Βόρειας Ελλάδας εκτός Θεσσαλονίκης με ανταποκρίσεις από Καβάλα, Δράμα, Τρίκαλα. Το δεύτερο τεύχος έχει συνέντευξη με τα Αρνάκια, τους Ολλανδούς Rat Patrol καθώς και ένα εκπληκτικό αφιέρωμα στη ροκ σκηνή των Φιλιππίνων(!).

ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΑΤΙ Μηνιαίο περιοδικό φωτογραφίας, σε μόνιμο τριπ εικονο­λατρίας. Σκέψεις γύρω από την έμπνευση και τη δημιουργία, σειρά μαθη­μάτων φωτογραφίας, οριοθετήσεις για μια φιλοσοφία της φωτογραφικής τέχνης. Τιμή: 1 δραχμή.

ΔΙΕΞΟΔΟΣ Αντιεξουσιαστικό έντυπο χάος που φιλοξενεί ανταποκρίσεις αηό κάθε είδους αγωνιστικές κινητοποιήσεις, εξορκισμό του star system και της κοινωνίας του θεάματος, αναφορές στον Γκυ Ντεμπόρ και τον Νόρμαν Σπίνραντ καθώς κι ένα κόμικ με τις περιπέτειες του Δράκουλα στην κατάληψη της Βίλας Αμαλίας.

FADE OUT Γραμμένο από ένα μόνο άτομο, τον Ισίδωρο Κ., αγνώστων λοιπών στοιχείων. Ιστορίες με φουτουριστικές γυναίκες σαν τη Σίνθια και την Ντέφη, ατέλειωτα μεθύσια και παράλογα πάρτι σε μια Θεσσαλονίκη του μέλλοντος, όπου η Τσιμισκή έχει γίνει πεζόδρομος, ρομπότ συχνάζουν στα μπαρ, και οι άνθρωποι διαδηλώνουν κατά των CD.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *