Σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα του Comicdom Com Athens 2010. Αυτή είναι και η μοναδική εκδήλωση στην Αθήνα στην οποία τα φανζίν (τουλάχιστον τα κόμικ) έχουν μια σταθερή παρουσία κάθε χρόνο. Απ’ όσα μου μετέφερε ο gq που πήγε, ήταν… συμπαθητικά. Παρεπιπτώντως τις 2 προηγούμενες μέρες στη Λέλας Καραγιάννη υπήρχε επίσης μια εκδήλωση σχετική με κόμικ, που ίσως να είχε περισσότερο ενδιαφέρον αλλά έμεινε πολύ λιγότερο διαφημισμένη.

Ενηγουέη, μερικοί από τους εκδότες ερασιτεχνικών κόμικ που βρισκόταν στους πάγκους του Comicdom Con ήταν ο Negro του Negligent Romantix, οι Frogs & Dogs (χωρίς καινούργιο τεύχος αλλά με 4 ζεστά και αχνιστά mini-zines),  ο Παύλος Παυλίδης, ο Τ.Ζ. της Λέσχης Φίλων Εἰκοστοῦ Αἰώνα και η Λένα.

Περισσότερες εντυπώσεις,παραλειπόμενα και φωτογραφίες είναι ιδιαιτέρως καλοδεχούμενα!

Τα φανζινοκόμικς στο φουαγιέ!
Τα φανζινοκόμικς στο φουαγιέ!

Το Όμορφη Πόλη της Σοφίας (Frogs & Dogs)
Το Όμορφη Πόλη της Σοφίας (Frogs & Dogs)

4 thoughts on “Fanzines στο Comicdom Con Athens 2010

 1. Ο/Η gq λέει:

  παρόλο που φλόκαρα τον yor να αποτυπώσει τις παραληρηματικές εντυπώσεις μου, και τον ευχαριστώ γιατί το έκανε καλύτερα απ’ ότι θα το έκανα εγώ, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

  1. το συμπαθητικά, σχετικά με την ολότητα της εκδήλωσης του Comicdom 2010 (του πρώτου που επισκέφτηκα) το εννοούσα με πολύ μικρούλι “σ”.

  2. σχετικά με την εκδήλωση στη Λέλας Καραγιάννη, προβληματίζομαι με την περιγραφή “περισσότερο “μυστική””. παρόλο που είχε αφισοκολληθεί εκτενέστατατα το κέντρο της Αθήνας, εγώ δεν θα το μάθαινα αν δεν μου το επισήμαινε ο yor. παραταύτα, θα προτιμούσα να περιγράφονταν ως, “πολύ λιγότερο διαφημισμένη”.

  3. στην Λέλας, ενώ στους τοίχους εκτείθονταν πλήθος έργων (μέχρι και πλαγιασμένα στη γωνία του τοίχου με το πάτωμα ήτανε, για να τα βλέπουν καλύτερα οι μικρότεροι επισκέπτες), κάθησα στο κέντρο της αίθουσας σε ένα μεγάλο τραπέζι μεταξύ αγνώστων και η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα ζεστή. εν αντιθέσει, στο Comicdom, ενώ γίνονταν πανηγύρι στο ισόγειο με τις “επίσημες” εκδόσεις, τα φανζίν ήταν καταχωνιασμένα σε μια άσχετη αίθουσα, αποκομένη απο το υπόλοιπο “κονβένσιον” και με μηδαμινή σήμανση. Μια αίθουσα στεγνή, οι πάγκοι παραταγμένοι παραλληλα με τους τοίχους, η επικοινωνία μεταξύ των παρευρισκομένων σχεδόν ανύπαρκτη.

  ναι, θα μπορούσα να συνεχίσω για κάμποσες σελίδες ακόμα.
  σας ζάλισα;
  ευχαριστώ, ευχαριστώ

 2. Ο/Η georgeRgR λέει:

  Όπως θα είδες gq μάλλον μια απλή αναφορά έκανα, παρά μετέφερα το κλίμα που μου περιέγραψες!
  Το “μυστική”, το οποίο και διόρθωσα, το λέω μιας και όσοι δεν γυρνοβολούσαν στα Εξάρχεια μάλλον δε θα πήραν χαμπάρι για την εκδήλωση. Το ότι δεν διαφημίστηκε η εκδήλωση της Λέλας, φαντάζομαι ήταν κάτι που έγινε επίτηδες. Εξάλλου, άλλη η λογική του comicdom κι άλλη μιας κατάληψης.

 3. Ο/Η JN λέει:

  Έχοντας ρουφήξει αρκετά από την ενέργεια κ των 2 αυτών εκδηλώσεων τις μέρες που πέρασαν (ή μάλλον, αυτές μ ρούφηξαν ενέργεια – το πράγμα πάει αμφίδρομα :P) μπορώ καταρχάς να πω ότι η εκδήλωση της Λέλας προπαγανδίστηκε αρκετά σε επίπεδο δρόμου (μιλώντας για το κέντρο ως επί το πλείστον) όπως αναφέρει ο gq αλλά κ σε συγκεκριμένα sites… Τα μυστικά ας είναι για συνομώτες ή για μασώνους κ ας μην μας απασχολούν :P Τα ραδιόφωνα, οι free press κ άλλα αντίστοιχα πεδία σίγουρα δεν ηταν από τις “προπαγανδιστικές” επιλογές των ανθρώπων που έτρεξαν την εκδήλωση στην ΛΚ37 (όπως υποννοεί περίπου ο yor) αλλά από την άλλη, αν ήθελαν αυτά τα μέσα, θα μπορούσαν να δείχνουν από μόνα τους ένα σχετικό ενδιαφέρον (όπως υποτίθεται δείχνουν σε άλλα τους ευκαιριακά αφιερώματα κ αναφορές σε underground κ alternative φάσεις)…

  Από την άλλη, μια ζεστή ατμόσφαιρα μπορεί εξαρχής να μην υποννοείται από καμία κατάσταση (ούτε καν όταν είναι στους σκοπούς μιας εκδήλωσης ή είναι κατά κάποιον τρόπο δηλωμένη εκ των προτέρων)… Η προσωπική εμπειρία σε αυτό ξεπερνάει κάθε τσιτάτο, πρόταγμα ή δελτίο τύπου εκδήλωσης κ όλα είναι στοίχημα του “πώς θα το διαχειριστείς το πράμα”, περισσότερο μάλλον όταν αυτό είναι στο χέρι των ανθρώπων που συμμετέχουν.

  Το λοιπόν, η εκδήλωση στη ΛΚ37 ήταν κ όμορφη, κ ζεστή, κ ανταποκρίθηκε ένα μέρος κόσμου σε αυτή! Την πρώτη μέρα κ αφού στήθηκαν τα έργα στους τοίχους κ τα φανζίν στους πάγκους, έγινε το εργαστήρι κόμικς του οποίου αποτέλεσμα ήταν ένα παρεάκι ανθρώπων να έρθει κάπως πιο κοντά (ηλικιακα έπιασε όλο το φάσμα πριν τη σύνταξη, κ όταν λέω όλο το εννοώ) κ να παράγει ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα: μια δεύτερη έκθεση με έργα εκείνης της στιγμής (όλα με πολλή φαντασία)!
  Η δεύτερη μέρα είχε σαφώς πολλαπλάσιο κόσμο (ελέω συναυλίας περισσότερο) κ ενώ η έκθεση των κόμικ κ σχεδίων έπρεπε να αποσυρθεί πιο νωρίς από τον χώρο για λειτουργικούς λόγους, η έκθεση με τα φανζίν τιμήθηκε όλο τα βραδύ.
  Προσωπική αίσθηση, ήταν λίγο αλλά καλό κ το αίσθημα που επικρατεί σε τέτοιες περιπτώσεις είναι αυτή η ανικανοποίηση. Θέλουμε κ άλλο, θέλουμε πιο πολύ κ το θέλουμε σύντομα!!

  Το Comicdom από την άλλη (φέτος 3ημερο αντί 2ήμερο που ήταν περασμένες χρονιές) κινήθηκε πάνω-κάτω σε γνώριμους ρυθμούς. Πολύς κόσμος που κυριως κινήθηκε στα περίπτερα των εκδοτικών του ισογείου, λιγότερος κόσμος να στηρίξει-μάθει τί διάολο κάνουν κ αυτοί-μιλήσει με ανθρώπους που αυτοεκδίδουν φανζίν. Αίσθησή μου ότι κ η κίνηση των zines (από άποψη παραγωγής νέων πραγμάτων) όσο κ ο κόσμος που πέρασε από το φουαγιέ του 1ου ορόφου, ήταν ποσότητες μειωμένες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές… Σε αυτό, θα ήθελα να πω ότι αρχίζω να βρίσκω προβληματική την παρουσία των zines σε άλλο όροφο – αποκομμένα από τα περίπτερα του ισογείου… Μια αίσθηση που κάποιοι μπορεί να το μεταφράζουν ως “το κάτι διαφορετικό” ενώ άλλοι ως “τον ανεξάρτητο – φτωχό συγγενή”… Anyway, δε θέλω να το αναλύσω εδώ.
  Επίσης, η κρυοκωλίαση κ ένας υποβόσκων ψιλομυτισμός (κάτι λέει κ ο gq) μεταξύ των φανζινάδων νομίζω ήταν σε ικανά επίπεδα (και?) φέτος… Κακό ξύπνημα? Πρόβλημα στα εντερικά? Λανθασμένη γνώση περί εαυτού κ λανθασμένη αντίληψη πραγματικότητας (α, όχι, είπαμε αυτή είναι υποκειμενική εε??)?? Είμαι ανίκανος για διάγνωση. Όπως κ να ‘χει, ευτυχώς που υπάρχουν πάντα κάποιοι άνθρωποι που ξεφεύγουνε από αυτά κ με γλιτώνουν από την αυτοκτονία ή το να αγοράσω τανκ :P :P

  Προσωπικά μ άφησε ανάμικτα συναισθήματα η όλη φάση, με μόνο καλό την δυνατότητα που είχα να γνωρίσω 5-6 νέους κ αξιόλογους ανθρώπους (το “δημιουργός” αν ακολουθεί, είναι 2ης σημασίας ιδιότητα) καθώς κ να μιλήσω με παλιούς-καλούς γνωστούς από το χώρο, ειδικά με κάποιους των οποίων δουλειές θαύμαζα πάντα κ οι οποίοι με ενθαρυντικά σχόλια μ έδωσαν δύναμη για τη συνέχεια…

  Μπορούμε να πούμε κ άλλα… Μπορεί κ όχι
  Να ‘στε όλοι καλά!!

 4. Ο/Η georgeRgR λέει:

  Απλά αυτό που θέλω να πώ είναι ότι ενώ το comicdom ήταν γνωστό και συζητιόταν εδώ και πολύ καιρό, την ημερομηνία της εκδήλωσης της ΛΚ37, την είδα διαδυκτιακά μερικές μέρες πριν πραγματοποιηθεί και αρκετές μέρες αφού είδα κολλημένες αφίσες. Η απορία μου ήταν γιατί δεν έγινε το ανάποδο.
  Ενηγουέη, έχω άνοιξει και ξεχωριστό θέμα για το εν λόγω διήμερο κάνοντας copy-paste μερικών από τα σχολιά σας JN και gq!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *