Ένα σύντομο ψάξιμο κι έχω όλα τα τεύχη του F&D πλάι-πλάι. Κάθε ένα από τεύχη αυτά το πήρα στον καιρό του, κάτι που μου επέτρεψε να παρακολουθώ βήμα-βήμα την πορεία των τριών κοριτσιών. Βλέποντάς τα τώρα όλα μαζί είναι σαν να κοιτάω ένα φωτογραφικό άλμπουμ: από τα πρώτα άτσαλα μελανώματα στους τελευταίους περίτεχνους χρωματισμούς (θα πρέπει να αναφέρω πως το πιο πρόσφατο τεύχος είναι εξ’ ολοκλήρου έγχρωμο!).

Όπως γράφει και ο CitizenX πιο κάτω, το F&D είναι υπόδειγμα συλλογικής δουλειάς. Για μένα προσωπικά, το Frogs & Dogs είναι από τα πιο αγαπημένα αναγνώσματα. Ευφάνταστο, πολύπλευρο, απλά πανέμορφο!

Frogs & Dogs #07 (Μάρ. 2012)

 

Το Frogs & Dogs είναι ένα από τα καλύτερα underground κόμικς έντυπα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή. Φροντισμένο σε όλες του τις λεπτομέρειες αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για το πώς «πρέπει» να φτιάχνεται ένα αυτοχρηματοδοτούμενο έντυπο αλλά και το πώς μια ανθολογία μπορεί να είναι μια συνεκτική και αυτόνομη οντότητα (οκ, οι λέξεις εδώ χρησιμοποιούνται μεταφορικά) και όχι μια απλή συρραφή ιστοριών. Και εξηγούμαι: Από το πρώτο τεύχος, η Σοφία, η Χριστίνα και η Σταυρούλα προσέφεραν μια όσο το δυνατό πιο φροντισμένη δουλειά (τόσο ως περιεχόμενο, όσο και ως έκδοση) παρά τους δημιουργικούς και τεχνικούς περιορισμούς που είχαν. Και κάθε τεύχος τους ήταν ένα βήμα μπροστά από το προηγούμενο άλλοτε σε έναν και άλλοτε σε περισσότερους τομείς. Φτάνοντας λοιπόν στο τεύχος #7, οι τρεις δημιουργοί κάνουν το επόμενο (και ακριβό) βήμα της έγχρωμης έκδοσης. Και φαίνεται πως ήταν έτοιμες πλέον να το κάνουν μιας και το Frogs & Dogs#7 είναι ένα πολύ καλό τεύχος. Μικρές ιστορίες που κινούνται σεναριακά μεταξύ παραμυθιού, σουρεαλισμού και καθημερινού υπαρξισμού αλλά πάντοτε εμποτισμένες με χιούμορ ή με μια ελαφρά μελαγχολική διάθεση, όμορφα σχεδιασμένες και όμορφα χρωματισμένες. Το μεγάλο ατού για ’μενα του τεύχους είναι πως παρά τα εντελώς διαφορετικά σενάρια των ιστοριών και το εμφανώς διαφορετικό σχεδιαστικό ύφος της κάθε δημιουργού το τελικό αποτέλεσμα είναι αρμονικό και αποτυπώνει (και ταυτόχρονα δικαιολογεί) την δημιουργική συμπόρευση τους, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Πρόκειται για ένα έντυπο που χαίρεσαι να διαβάζεις (ακόμα και αν δεν σε ικανοποιεί όλο του το υλικό) και που δείχνει πως το κοινό όραμα και το μεράκι είναι τα ουσιαστικά στοιχεία για μια δημιουργικά επιτυχημένη αυτοχρηματοδοτούμενη έκδοση. Το Frogs & Dogs, δεν είχε ποτέ ιδιαίτερα ακριβά production values και ήταν μια πολύ όμορφη ανθολογία και πριν από την προσθήκη του χρώματος. Αλλά και ποτέ δεν μεταχειρίσθηκε το υλικό του με προχειρότητα. Ούτε και αλλοιώθηκε το ύφος των δημιουργών του επειδή συνεργάζονται τόσα χρόνια. Μελετώντας κανείς τα τεύχη της ανθολογίας μπορεί να βγάλει πολύ όμορφα και εποικοδομητικά συμπεράσματα για το πώς μπορείς να προσεγγίσει κανείς τη δημιουργία κόμικς στις ιδιαίτερες ελληνικές συνθήκες. Food for thought, λοιπόν…

CitizenXhttp://www.greekcomics.gr, 10 Ιουλίου 2012.

 

Στοιχεία έκδοσης

Frogs & Dogs #7 / Μάρτιος 2012 / 36 σελίδες / 16,5cm x 23 cm / Ψηφιακή εκτύπωση (?) / ? αντίτυπα.

Διανομή

Σχεδόν σε όλα τα κομικσάδικα.

One thought on “Frogs & Dogs #7

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *