Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, απουσίας του διαδικτύου, η πιθανότητα να έρθεις σε επαφή με άτομα του ιδίου ενδιαφέροντος, ήταν ιδιαίτερα μικρή, αν το εν-λόγω ενδιαφέρον σου ήταν ασυνήθιστο. Κάτι τέτοιο ίσχυε και για τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς ταινιών τρόμου της εποχής.

Παρά τις αντιξοότητες, εκείνη την εποχή δημιουργήθηκε στην Αθήνα το ULTRA SPLATER CLUB. Μια ομολογουμένως πρωτοποριακή παρέα για τα ελληνικά δεδομένα. Κοινός τόπος των μελών του κλαμπ, ήταν η λατρεία για τις ταινίες τρόμου (και τα διάφορα παρακλάδια αυτών).

Το USC οργάνωνε συχνά συναντήσεις σε καφετέριες του κέντρου και οι ένθερμοι οπαδοί αντάλλασαν από απόψεις μέχρι ταινίες. Διοργανώνονταν κοινές εξορμήσεις σε προβολές ταινιών, όπως στο 120 ΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΣΟΔΟΜΑ του Παζολίνι, όταν προβλήθηκε στη Γαλλική Ακαδημία.

Η ομάδα εξέδιδε το fanzine με τίτλο Splatterzine, ψυχή του οποίου (και φυσικά και του κλαμπ) ήταν ο Δημήτρης Βλασσόπουλος. Σχήμα Α5, χαρτί σχεδόν-πολυτελείας (πράγμα σπάνιο για φανζίν). Πούλαγε περίπου 800 κομμάτια κάθε φορά, αλλά “έτρεξε” για μόνο 4 τεύχη (δυστυχώς). Πολύ καλή ύλη, γύρω από ταινίες τρόμου (και όχι μόνο). Πολύ καλές κριτικές, δοκίμια, άρθρα με μόνο του ελάττωμα (αλλά αμελητέο), ότι ήταν ελαφρώς “πολιτικοποιημένο”. Από ποιότητα συναγωνιζόταν άνετα τα καλύτερα ξένα φανζίν.

Με το Ultra Splater Club ασχολήθηκε και ο τύπος της εποχής, και η ομάδα έτυχε πολυσέλιδου αφιερώματος στο περιοδικό “Ε” της Ελευθεροτυπίας (αν θυμάμαι καλά ήταν το Πάσχα του 1994).

Exetlaios

4 thoughts on “Splatterzine

 1. Ο/Η Nikitas λέει:

  Χαιρεται, τυγχανει να έχω τα 4 τευχη και επίσης ενα αλλο φνζιν με το ονομα “Πείραμα στον Τρόμο”. Αν θέλετε να σας βοηθήσω σε κάτι μου λέτε.

  1. Ο/Η georgeRgR λέει:

   Γεια χαρά Νικήτα!
   Αν έχεις όρεξη μπορείς να σκανάρεις τα εξώφυλλα για να μπούν στην παρουσίαση. Κάποιες ειδικές οδηγείες θα βρεις εδώ.

 2. Ο/Η Nikitas λέει:

  Καλημέρα δυστυχως δεν εχω scanner. μπορώ να τα φωτογραφίσω αν βολεύει.
  Let me know..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Post