Κοντά στο Flinders station, τον κεντρικό σταθμό τρένων της Μελβούρνης, υπάρχουν δύο μέρη για να επισκεφθεί κάποιος με “εναλλακτική” φυσιογνωμία. Το Degraves street, ένα σκοτεινό, ακόμη και τη μέρα, πεζόδρομο γεμάτο μικρά καφέ και το Sticky Institute, το μοναδικό στον κόσμο φανζινοπωλείο!

Sticky InstituteΗ αλήθεια βέβαια είναι πως το Sticky είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό μαγαζί, είναι ένας χώρος όπου αν κάποιος θέλει μπορεί να δημιουργήσει εκεί το δικό του έντυπο. Κόλλες, ψαλίδια, χρώματα, γραφομηχανές και φυσικά ένα φωτοτυπικό είναι ελεύθερα προς χρήση (οκ, το τελευταίο έχει κάποιο ελάχιστο κόστος!). Κάθε Φεβρουάριο, καλοκαίρι εκεί για να μην ξεχνιόμαστε, διοργανώνεται επίσης και το Festival of the Photocopier, κατι που όλοι μπορούν να φανταστούν τι σημαίνει.

Πηγαίνοντας λοιπόν στο Sticky περίμενα να βρώ τα αγαπημένα μου ξενόγλωσσα φανζίν, αυτά δηλ. με πανκ και κόμικ περιεχόμενο, και να επιστρέψω πίσω με 10 κιλά φωτοτυπημένο χαρτί! Μπορεί να βρήκα δεκάδες φανζίν, αν όχι πάνω από 200, αλλά τα περισσότερα δε μου γέμισαν το μάτι μιας και τα perzine (personal zines) είχαν τη μερίδα του λέοντος στα ράφια. Όχι ότι δε μου αρέσουν, απλά στα αγγλικά φανζίν προτιμώ λιγότερο μπλα-μπλα!

Αυτό που μου έκανε εντύπωση πάντως είναι η “προσωπικότητα” πολλών εντύπων. Κάθε τεύχος του Plastic Knife έχει κολλήμένο με σελοτέηπ στο εξώφυλλο ένα πλαστικό μαχαίρι, το Fergus έχει υφασμάτινα εξώφυλλα ενώ το Okey Ampersand έχει όλα τα φύλλα του ραμμένα σε ραπτομηχανή. Α, η Μελβούρνη έχει κι ένα “θρυλικό” φανζινάκι, το You, το οποίο κυκλοφορεί κάθε βδομάδα από το 2001. Πρόκειται για ένα γράμμα με άγνωστο/ους δημιουργούς και παραλήπτη Εσένα (You), κι είναι συνήθως χειρόγραφο και μέσα σε χειροτεχνημένα χάρτινα σακουλάκια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *