Με τόσα reviews που έχουμε δει για το Μαλάκα Λεσβίες!, μάλλον είναι περιττό να γράψουμε κάτι παρόμοιο. Οπότε απλά παραθέτουμε όσα κάποιοι άλλοι…

Είπαν…

Αυτός ο αστικός μύθος, η αντρική φαντασίωση, το αντικείμενο περιέργειας ή έκπληκτης ενθουσιώδους εορτασμού στο δρόμο: Λεσβίες! Η Smar παίρνει αυτό το πλούσιο υλικό και ξεφαντώνει. Πρώτα με το στερεότυπο του straight άντρα που είτε ενθουσιάζεται στην ιδέα δυο λεσβιών, είτε «δεν έχει πρόβλημα», ανάγοντας τον στο υπόδειγμα αγιοσύνης που του αρμόζει (αμέσως αμέσως το αγαπημένο μου στριπ σε όλο το φεστιβάλ). Και στη συνέχεια με τις αντιδράσεις μιας πανέξυπνα γελοιογραφημένης κοινωνίας, των γονιών και των φίλων, για να καταλήξει ακόμα πιο αιχμηρά να εξετάσει τις ψευδαισθήσεις μέσα στην ίδια τη λεσβιακή κοινότητα.

Και όλα αυτά χωρίς ίχνος διδακτισμού, αλλά με φρέσκο, ανάλαφρο και εύστροφο ή αυτοσαρκαστικό χιούμορ. Μην κολλάτε στην ταμπέλα του τίτλου, δεν απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό (ξερωγω λεσβίες, ή λιγούρια για λεσβίες), απλά αγοράστε το. Το μαρκάρω ως το Must-Buy Comic όλου του Φεστιβάλ Φέτος!

Μανώλης Βαμβούνης, lifo.gr (06.04.2014)

CCA2014_02

Πρώτα απ’ όλα, να αναφέρω πως, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, φέτος ο χώρος των fanzines έδειχνε να είναι το πιο έντονα δημιουργικό κομάτι του Comicdom Con. Επίσης, να πω πως, αν και τα comic strips μόνο εύκολα δεν είναι, έχω την αίσθηση πως, πολλές φορές, είναι σχετικά εύκολο να κάνεις ένα “μέτριο” comic strip.

To ΜΑΛΑΚΑ ΛΕΣΒΙΕΣ!, όμως, από τη μια κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα στις υπόλοιπες αυτοεκδοσεις και από την άλλη κάθε άλλο παρά “μέτριο” μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς. Το σχέδιο είναι ικανοποιητικότατο (φέρνοντας λίγο στο μυαλό από Ryan Dunlavey), δυναμικό και εκφραστικό, αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις στο πρώτο ξεφύλλισμα. Το εντυπωσιακό, όμως, είναι το πως διαβάζεται το συγκεκριμένο comic. Εξαιρετικός ρυθμός, με εντυπωσιακό timing, και punchlines στο σωστό σημείο, αποφεύγοντας ευκολίες και εξυπνακισμούς. Χωρίς να μπαίνει σε guilt trips, χωρίς να κατηγορεί το υπόλοιπο σύμπαν για το ρατσισμό που δείχνει, χωρίς υπερβολές, δε φοβάται να σχολιάσει συμπεριφορές.

Με το που τελείωσε, αναζήτησα περισσότερα comics της δημιουργού του. Μπορείτε και εσείς να βρείτε περισσότερα εδώ.

Αριστείδης Κώτσης, comicdom.com (10.04.2014)

Τεύχη

  • Μαλάκα Λεσβίες #1, Απρίλιος 2014 (CCA2014)
  • Μαλάκα Λεσβίες #2, Απρίλιος 2015 (CCA2015)
  • Μαλάκα Λεσβίες #3, Απρίλιος 2016
  • Μαλάκα Λεσβίες #4, Απρίλιος 2017

Τα τεύχη κυκλοφορούν και σε αγγλική έκδοση με τίτλο OMG Lesbians!, (τα 1α δυο τον Μάη του ’14  και τον Δεκέμβρη του 2015, αντίστοιχα).

Zine Correlation

Where Are You Going?, το πρώτο zine της Σμαράγδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Post