Από το 2009, ο Ιούλιος έχει την τιμή να είναι ο Διεθνής Μήνας για τα Zines (International Zine Month, IZM). To ΙΖΜ είναι μια άτυπη εκδήλωση στην οποία μπορεί να συμμετέχει ο καθένας, κάνοντας κάθε μέρα κάτι διαφορετικό για να δείξει την αγάπη του στην φανζίν κουλτούρα. Από το να φτιάξεις το δικό σου ζιν και να πειραματιστείς με μια καινούργια τεχνική δημιουργίας, μέχρι να κάνεις trade το ζιν σου ή ακόμα και να στήσεις μια εκδήλωση. Εμπνεύστρια του ΙΖΜ είναι η Alex Wrekk, η οποία μεταξύ άλλων είναι δημιουργός του zine Brainscan, εκδότρια του Stolen Sharpie Revolution και συνδιοργανώτρια του Portland Zine Symposium (PZS).
Μέχρι σήμερα δεν είχα κάνει λόγο για το IZM, περισσότερο επειδή προσωπικά δεν μου προκαλεί κάποιο σημαντικό ενδιαφέρον. Σε γενικές γραμμές μάλιστα, ο μήνας των ζινς φαίνεται να έχει περιορισμένη απήχηση, εκτός του Portland ίσως, όπου το ετήσιο συμπόσιο των ζινς τέτοιο καιρό είναι στο επίκεντρο (διοργανώνεται συνήθως Ιούλιο ή Αύγουστο, όταν εδώ μας τρώει η αλμύρα κι ο ήλιος). Αφορμή λοιπόν για ν’ αναφερθώ στο IZM είναι η εκδήλωση Library and Archive show and tell: zines from the special collection της Tate Britain του Λονδίνου. Η έκπληξη δε βρίσκεται στο γεγονός πως ένα μουσείο/βιβλιοθήκη διοργανώνει μια ομιλία σχετικά με τα ζινς, αλλά στο γεγονός ότι μια τέτοια εκδήλωση πραγματοποιείται “ως μέρος του IZM”.
Πόσο σχετική μπορεί να είναι μια βιβλιοθήκη με τα ζινς; Τα ζινς ως έντυπα εκ των πραγμάτων έχουν μια θέση στις βιβλιοθήκες. Αρκετές βιβλιοθήκες στο εξωτερικό επιδιώκουν τη δημιουργία τέτοιας συλλογής εντύπων με θεματικό ή μη προσανατολισμό. Η θέση τους όμως εκεί είναι περισσότερο ως αντικείμενο έρευνας και όχι ως αντικείμενο ανάγνωσης. Εκτός όμως του γεγονότος πως μια βιβλιοθήκη απλά δεν εκπληρώνει τον -εφήμερο- σκοπό ενός ζιν, η λειτουργία ενός τέτοιου οργανισμού είναι ασύμβατη με τη λογική δημιουργίας αυτών των εντύπων. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, η προσπάθεια σύνδεσης της τρέχουσας φανζίν σκηνής με την εκδήλωση ενός μουσείου, είναι κάτι πολύ δυσάρεστο.
Κάτι παρόμοιο βέβαια πήρε το μάτι μου και εντός συνόρων, όπου η Athens Zine Bibliotheque συμμετείχε με εκδόσεις της σε έκθεση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (Adhocracy: Athens) και του Μουσείου Μπενάκη (Family Business). Η AZB ολοκλήρωσε πρόσφατα τον κύκλο της, οπότε εν καιρώ θα δημοσιευθεί εδώ και κάτι πιο απολογιστικό των πεπραγμένων της.
για δες, μας κοροϊδεύουν (και) τ’ αμερικανάκια!
Ο μήνας για τα ζιν είναι ο ΑΠΡΙΛΙΟΣ, όταν διοργανώνεται το COMICDOM CON.
(Δεχόμαστε ήδη αιτήσεις εθελοντών για το COMICDOM CON 2016 – αν θέλετε να βοηθήσετε και εσείς, δεν έχετε παρά να στείλετε μέιλ με θέμα “connards” στο [email protected] συμπεριλαμβάνοντας το το όνομα και το τηλέφωνο σας.)
Νομική κατοχύρωση του Απριλίου ως μήνα καγκουρονζίν ΤΩΡΑ. Υπογράψτε!