Η Athens Zine Bibliotheque στην Στοά Εμπόρων, στο Σύνταγμα.

Είναι μια βιβλιοθήκη για φανζίνς και μικρές ανεξάρτητες εκδόσεις, με έδρα την Αθήνα. Δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2014 από την ομάδα These Are A Few Of Our Favorite Things, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Ίχνη Εμπορίου II*.
Η βιβλιοθήκη αριθμεί 300+ διαφορετικούς και ποικίλης θεματολογίας τίτλους από zines και ανεξάρτητες εκδόσεις από όλον τον κόσμο, όπως κόμικς, πολιτικά, μουσικά, γραφιστικά, καλλιτεχνικά κ.ά., καθώς και σχετικό υποστηρικτικό υλικό, όπως περιοδικά και βιβλία. Εκτός από αναγνωστήριο διαθέτει χώρο εργασίας (zine-workspace) με υλικά όπως ψαλίδια, χαρτιά, περιοδικά, κ.ά., όπου ο καθένας μπορεί να φτιάξει το δικό του zine.
Μια φορά το μήνα θα πραγματοποιείται ένα εργαστήριο κατασκευής zine με καλεσμένους εισηγητές ενώ παράλληλα, μια φορά το μήνα θα εκδίδεται ομαδικό zine για τη στοά.
Οποιοσδήποτε μπορεί να έρθει και να διαβάσει τη συλλογή (τα zines δεν δανείζονται) στο ωράριο λειτουργίας για το κοινό, να αναζητήσει zines στο online αρχείο, να συμμετάσχει στις δραστηριότητες (εργαστήρια για fanzines, ομιλίες, παρουσιάσεις κτλ), ή/και να προσθέσει/αποστείλει το zine του στη συλλογή.

*Η Athens Zine Bibliotheque είναι μία από τις έντεκα προτάσεις που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στον 2ο κύκλο της πρωτοβουλίας “Ίχνη Εμπορίου”, που θα πραγματοποιηθεί στην Στοά Εμπόρων το διάστημα 1 Δεκεμβρίου 2014 -15 Μαρτίου 2015. Θα την βρείτε στο κατάστημα No.4 μαζί με την ομάδα του #AddNoice.

Σας περιμένουμε!

Οι These Are A Few Of Our Favorite Things είναι οι:
Παναγιώτα Θεοφιλάτου, αρχιτέκτονας & Τάσος Παπαϊωάννου, γραφίστας.

 

Athens_Zine_Bibliotheque-01
Αυτός είναι ο δεύτερος κύκλος για τα Ίχνη Εμπορίου. Στα πλαίσια της πρώτης διοργάνωσης, οι These Are A Few of Our Favorite Things είχαν πραγματοποιήσει στις 20 και 22 Μάιου 2014 το Zine Making Workshop, το οποίο ακολούθησε μια έκθεση των εντύπων που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.

Workshops

  1. 17/01/15, Tracing sounds: Εργαστήριο zine με την γραφίστρια Νατάσσα Παππά – Street Design Words
  2. 23/01/15, Zine process: “Tracing sounds”
  3. 28/02/15, Play-zine:  Εργαστήριο δημιουργίας zine με την σχεδιάστρια παιχνιδιών Ελίνα Ροϊνιώτη & την γραφίστρια Μαριλένα Αγάθου.
  4. 21/05/15, “Family Landscapes” zine: Εργαστήριο δημιουργίας zine με την τεχνική του κολάζ (collage) και εισηγητές τον γραφίστα Μάρκο Ζουριδάκη και την εικονογράφο Δανάη Τσουλούφα.
  5. 21 και 23/05/2015, Tribute to Emotions – Joy / Sadness. Εργαστήριο δημιουργίας zine με τον γραφίστα Μίλτο Μπότη.  To Τribute to Emotions είναι μια πειραματική προσπάθεια, να αποδοθούν μέσω της έντυπης οπτικής επικοινωνίας, κάποια συναισθήματα.

Εκδοτική δραστηριότητα

Η Athens Zine Bibliotheque εκδίδει τακτικά ένα info zine, αλλά και zines που δημιουργούνται στα workshops που διοργανώνει ή στα event της Στοάς που συμμετέχει. Οι ημερομηνίες που αναφέρονται είναι κατά προσέγγιση.

  • The Athens Zine Biblioteque ‘s Info Zine #1, 20/12/2014
  • The Athens Zine Biblioteque ‘s Info Zine #2, 16/01/2015
  • Tracing Sounds, 29/01/2015
  • The Athens Zine Biblioteque ‘s Info Zine #3, 14/02/2015
  • The Athens Zine Biblioteque ‘s Info Zine #4, 07/03/2015
  • Play zine, 07/03/2015
  • Hate to Love you -Love to Hate you, 07/03
  • Family Landscapes, 18/04
  • Dirty Linen , 11/06/2015
  • Tribute to Emotions: Joy / Sadness, 13/06/2015

Συνέντευξη των TAAFOOFT στηv Άλκηστη Γεωργίου

Τι ακριβώς είναι η Athens Zine Bibliotheque, και πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;

Μετά την μεγάλη ανταπόκριση που είχε το διήμερο workshop δημιουργίας zines που είχαμε οργανώσει στον πρώτο κύκλο της πρωτοβουλίας “Ίχνη Εμπορίου” σκεφτήκαμε ότι θα ήταν τέλειο αν μπορούσαμε να ανοίξουμε στο κέντρο της Αθήνας μια βιβλιοθήκη που θα συγκέντρωνε το υλικό από την μεγάλη μας προσωπική συλλογή zines. Κάπως έτσι προέκυψε η Athens Zine Bibliotheque, μια βιβλιοθήκη που δεν θα πουλάει ούτε θα δανείζει τα zines της αλλά θα είναι ανοιχτή στο κοινό για ανάγνωση. Η συλλογή μας περιλαμβάνει φωτογραφικά, καλλιτεχνικά και ποικίλης ύλης zines, μέχρι comics, ελληνικά και ξένα, ενώ πολλά από αυτά είναι συλλεκτικά και αριθμημένα. Εκτός από τους 300+ zine τίτλους στην βιβλιοθήκη θα υπάρχουν και πολλές ανεξάρτητες εκδόσεις μικρού τιράζ, βιβλία για την ιστορία του μέσου και για το πώς να φτιάξεις το δικό σου φανζίν, καθώς κι ένα μεγάλο αρχείο περιοδικών τέχνης, design, αρχιτεκτονικής, λογοτεχνίας, και illustration (Varoom, 3×3, Dazed & Confused, +81, IdN, Graphic, Mark, κ.α). Τέλος, υπάρχει κι ένα workspace όπου θα μπορεί ο καθένας να φτιάξει το δικό του φανζίν με υλικά που θα παραχωρούνται από εμάς (περιοδικά για κολάζ, μαρκαδοράκια, ψαλίδια, Η/Υ, scanner κ.α.)

Ποια ανάγκη ή κενό έρχεται να καλύψει η δημιουργία μιας τέτοιας βιβλιοθήκης;

Πέρα από την δική μας ανάγκη να μεταφέρουμε πληροφορία μέσω της συλλογής μας, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μία ανάγκη από το αναγνωστικό κοινό για την ύπαρξη μιας τέτοιας βιβλιοθήκης: Για πρώτη φορά μπορείς να βρεις τόση πληροφορία και τόσα πολλά zines συγκεντρωμένα σε ένα μόνο μέρος.

Τι άλλες δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν στην Athens Zine Bibliotheque;

Στόχος και επιθυμία μας είναι να παραμείνει η βιβλιοθήκη όσο τον δυνατόν πιο ζωντανή. Κάθε μήνα θα λαμβάνει χώρα ένα θεματικό workshop με έναν ή και περισσότερους εισηγητές, βραδιές ανάγνωσης, παρουσιάσεις δημιουργικών ομάδων, εκθέσεις, ενώ θα δημιουργείται και διανέμεται από τη βιβλιοθήκη ένα μηνιαίο “zine της στοάς”. Θα έχει την πλάκα του αυτό!

Από πού προκύπτει, λέτε, όλη αυτή η εντυπωσιακή άνοδος των ελληνικών zines και αυτοεκδόσεων;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία άνθιση στην Ελλάδα σε οτιδήποτε σχετικό με την DIY αισθητική. Καλό το internet και τα social media, αλλά δεν συγκρίνονται με οτιδήποτε υλικό που έχει κάποιου είδους υπόσταση. Πολύς κόσμος έχει βαρεθεί το ψηφιακό και την ίδια στιγμή η οικονομική κρίση μας έχει κάνει πιο δημιουργικούς και μας έχει θυμίσει να ξαναχρησιμοποιούμε το μυαλό και τα χέρια μας. Ο καθένας μας μπορεί να είναι εκτός από αναγνώστης και εν δυνάμει δημιουργός zines. Είναι αισιόδοξο το πόσα παιδιά ασχολούνται σήμερα με τις αυτοεκδόσεις. Το επίπεδο των ελληνικών zines είναι αρκετά καλό σε σχέση με ό,τι κυκλοφορεί στον υπόλοιπο κόσμο, μακάρι να αρχίσει να ασχολείται ακόμα περισσότερος κόσμος.

Ποια ελληνικά zines παρακολουθείτε εσείς και θεωρείτε ότι αξίζει να προσέξουμε;

Τα περισσότερα από τα αγαπημένα μας είτε έχουν προχωρήσει σε κανονικές εκδόσεις, όπως το Frogs & Dogs, ή σταμάτησαν πρόσφατα την κυκλοφορία τους (βλ. Ο Αστυδρόμος).

Μετά το πέρας της δράσης στη Στοά Εμπορίου ποιο είναι το μέλλον της Athens Zine Bibliotheque;

Παράλληλα με τη λειτουργία στη Στοά Εμπόρων δημιουργούμε και το ψηφιακό αρχείο της συλλογής της βιβλιοθήκης. Είναι κρίμα να επιστρέψει όλο αυτό το υλικό στις βιβλιοθήκες των σπιτιών μας. Μελλοντικά θα θέλαμε ωπωσδήποτε να συνεχίσουμε την λειτουργία της βιβλιοθήκης και κάπου αλλού.

Άρθρο της Πέννυ Γέρου για το The Frog

The Athens Zine Bibliotheque: ξεφυλλίζοντας τον κόσμο των σύγχρονων zines

Οι δημιουργοί της Athens Zine Bibliotheque μας ξεναγούν στο μαγευτικό κόσμο των μικρών ανεξάρτητων εκδόσεων, στην καρδιά της Αθήνας.

Τι είναι ένα «zine», ποια η διαφορά του από το «fanzine» και το «magazine» και πού μπορούμε να το βρούμε; Ο Τάσος Παπαϊωάννου και η Παναγιώτα Θεοφιλάτου μιλούν στο Βάτραχο και λύνουν όλες αυτές τις απορίες, έτοιμοι να μας ξεναγήσουν στον κόσμο των μικρών και ανεξάρτητων εκδόσεων, ανοίγοντας την αγαπημένη τους βιβλιοθήκη με το όνομα «The Athens Zine Bibliotheque». Αν έχετε περάσει από τη Στοά Εμπόρων στο Σύνταγμα (Βουλής 8-10), πολλοί έχετε δει τη χρωματιστή βιβλιοθήκη των zines και αρκετοί έχετε αναρωτηθεί περί τίνος πρόκειται.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, η The Athens Zine Bibliotheque είναι μια βιβλιοθήκη για zines και μικρές ανεξάρτητες εκδόσεις, με έδρα την Αθήνα. Οι υπεύθυνοι της δημιουργίας της, Τάσος και Παναγιώτα, μας είπαν δίνοντας περισσότερες πληροφορίες: «Δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2014 από την ομάδα μας These Are A Few Of Our Favorite Things, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Ίχνη Εμπορίου II*. Πρόκειται για την προσωπική μας συλλογή που σταδιακά αυξάνεται μέσα από ένα διαρκές ανοικτό κάλεσμα για δωρεές zines από δημιουργούς από όλον τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή αριθμεί περί τους 500 διαφορετικούς τίτλους zines».

Επειδή συχνά μπερδευόμαστε με τα zines και τα περιοδικά και πολλές φορές – αδίκως – τα θεωρούμε ένα και το αυτό, oι δημιουργοί της The Athens Zine Bibliotheque ξεδιαλύνουν τα πράγματα για εμάς: «Εν συντομία θα λέγαμε ότι ο όρος zine βγαίνει από τον όρο magazine δηλαδή περιοδικό. Πρόκειται για αυτοεκδόσεις ή ανεξάρτητες εκδόσεις που σκοπό έχουν μόνο την έκφραση του δημιουργού (ενός ή περισσότερων) και όχι το κέρδος. Κυκλοφορούν σε λίγα αντίτυπα, μέχρι 1000 σύμφωνα με την Wikipedia, αλλά συνήθως η κυκλοφορία τους είναι σε πολύ λιγότερα αντίτυπα και αριθμημένα».

«Ο δημιουργός είναι αυτός που είναι υπεύθυνος για όλα τα στάδια του zine, από το περιεχόμενο μέχρι την υλοποίηση της έκδοσης, την προώθηση και τη διανομή.»

«Παλιότερα υπήρχε -και επιβιώνει μέχρι σήμερα- και ο όρος fanzine», συνεχίζουν και εξηγούν: «από τον fan (οπαδό) και το magazine, που ουσιαστικά ήταν περιοδικά που φτιαχνόντουσαν από fans π.χ. ενός συγκεκριμένου είδους μουσικής».

Χαζεύοντας τη μεγάλη και πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή τους, δυσκολευτήκαμε να ξεχωρίσουμε κάποιο zine. Καθένα έχει τη δική του προσωπικότητα και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ζητήσαμε λοιπόν από τους ίδιους να ξεχωρίσουν το αγαπημένο τους κι εκείνοι μας μίλησαν για το «Surprise!!! Surprise!!!»: «Μας αρέσει κυρίως λόγω του concept του. Πρόκειται για την καταγραφή μιας performance μιας ομάδας καλλιτεχνών. Οι επισκέπτες που θα επισκεφτούν την γκαλερί θα συμμετάσχουν σε ένα surprise πάρτι γενεθλίων με τούρτα και κομφετί και οι φωτογραφίες από αυτό το πάρτι, συγχρόνως με φωτογραφίες από τα έργα των καλλιτεχνών, θα αποτελέσουν το περιεχόμενο των zines τους. Έχουμε δύο τεύχη από το εν λόγω zine στη συλλογή». Περισσότερα μπορεί να διαβάσει κανείς εδώ.

Η αλήθεια είναι πως στον κόσμο του διαδικτύου και των νέων μέσων, είμαστε συνηθισμένοι σε μια ευχέρεια έκφρασης, και πρόσληψης αντίστοιχα, νέων ιδεών και εγχειρημάτων, αλλά, από ό, τι φαίνεται, αυτός ο κόσμος δε μπορεί να αντικαταστήσει το χώρο μιας βιβλιοθήκης. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης έγκειται ακριβώς στο γεγονός ότι «δεν πρόκειται για συνηθισμένες εκδόσεις με κύριο σκοπό την κατανάλωση και το κέρδος. Βρίσκεις πιο περίεργες και ενδιαφέρουσες θεματολογίες, εκτυπώσεις, format κτλ, σε σχέση με τα έντυπα που ήδη κυκλοφορούν, και αυτό είναι το ενδιαφέρον με αυτές.»

«Πλέον, πολλοί γραφίστες χρησιμοποιούν τα zines ως ένα εναλλακτικό μέσο για να δείξουν την δουλειά τους ή υπάρχουν καλλιτέχνες που τα βλέπουν ως μια άλλη μορφή τέχνης πιο προσιτή στο ευρύ κοινό.»

«Σε αυτές τις περιπτώσεις», εξηγούν ο Τάσος και η Παναγιώτα, «βλέπεις νέα θέματα και πιο πειραματικές προσεγγίσεις. Θα λέγαμε ότι σου ανοίγουν το μυαλό και σε κάνουν να σκέφτεσαι πιο δημιουργικά. Πολλές φορές σου δημιουργούν τη θέληση του να φτιάξεις και εσύ ένα zine με την λογική του DIY. Παράλληλα το έντυπο δύσκολα μπορείς να πεις ότι έχει πεθάνει ή ότι μπορεί να αντικατασταθεί από το Internet».

Τελικά συμφωνήσαμε στο ότι «αυτό που προσφέρει μια βιβλιοθήκη zines είναι ότι μπορείς να δεις πολλές εκδόσεις μαζεμένες, πολλές από τις οποίες είναι πλέον πολύ δύσκολο να τις βρεις. Παράλληλα, λειτουργεί ως χώρος έμπνευσης και μελέτης αυτού του φαινομένου».

Εκτός από την φιλοξενία μιας πρωτότυπης συλλογής zines, στο κατάστημα εντός της Στοάς Εμπόρων, η The Athens Zine Bibliotheque διοργανώνει workshops γύρω από το συγκεκριμένο μέσο. Μέχρι τώρα υπάρχουν ήδη δυο zines που δημιουργήθηκαν με τη συνδρομή των επισκεπτών της: «Tracing Sounds», σε συνεργασία με την ομάδα «Συνεργαστήριον» που συμμετέχει επίσης στο project Ίχνη Εμπορίου ΙΙ, και «Hate to Love You/Love to Hate you», που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Στα προσεχώς, η ομάδα του Τάσου και της Παναγιώτας, δυο παιδιών με μεράκι για τη συλλογή και υποστήριξη των zines, έχει προγραμματίσει την παρουσίαση μιας μικρής ανεξάρτητης έκδοσης στις 26 Φεβρουαρίου, η οποία γίνεται με τη συνεργασία δυο άλλων καταστημάτων και αφορά στο project «Εντός στοάς» του Street Design Words. Πρόκειται για μια έκδοση για τις στοές της Αθήνας που υπάρχουν εντός του τριγώνου Ερμού–Πανεπιστημίου–Αθηνάς, όπως χαρτογραφήθηκαν από την γραφίστρια Νατάσσα Παππά.

Στο πρόγραμμα υπάρχει κι ένα εργαστήριο ακόμη. Πρόκειται για ένα πείραμα, όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να σχεδιάσουν ένα zine που θα είναι παράλληλα παιχνίδι, αλλά και το αντίστροφο. Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με δυο φίλες της ομάδας, σχεδιάστριες παιχνιδιών, τις Ελίνα Ροϊνιώτη και Μαριλένα Αγάθου.

Την αθηναϊκή βιβλιοθήκη των zines, τη βρίσκουμε μέχρι τέλος Μαρτίου στη Στοά των Εμπόρων, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας Ίχνη Εμπορίου ΙΙ, ενώ υπάρχει πιθανότητα να παραταθεί η παρουσία της στο συγκεκριμένο χώρο μέχρι τον Ιούνιο. Το μέλλον άγνωστο προς το παρόν, αν και ο Τάσος και η Παναγιώτα θέλουν να συνεχίσουν τη λειτουργία της βιβλιοθήκης και σε κάποιον άλλο χώρο.

Επισκεπτόμενοι τη βιβλιοθήκη αυτή, γνωρίζουμε τον κόσμο των zines και ανακαλύπτουμε την πιο δημιουργική πλευρά δεκάδων ανθρώπων, ίσως και τη δική μας – ποτέ δεν ξέρεις, μιας και κάθε zine είναι και ένας άλλος κόσμος. Αν είστε έτοιμοι για ξεφύλλισμα, The Athens Zine Bibliotheque is the place to be!

Πηγή: www.thefrog.gr

2 thoughts on “The Athens Zine Biblioteque

  1. Ο/Η πορτο-σαλτε λέει:

    απο οτι διαβαζω μια ακομα απο τις διαφορες “πρωτοβουλιες” που προωθει τις αθάνατες λογικες – μην μαραζωσει το ιστορικο κεντρο, μην αφεθει σε πρεζακηδες κ πουτανες, να παρει τα πανω της η αγορα – σε φρεσκο περιτυλιγμα – το προτυπο του νεου επιχειρηματια – καταστηματαρχη που κοντρα στους καιρους δεν το βαζει κατω και επιμενει να ονειρευεται να χεστει στο φραγκο ιδιωτευοντας παντα ομως με συνειδηση του αρχιτεκτονικου τοπιου και της ιστοριας της πολης και μπλα μπλα

    fanzine να χει μεσα και ό,τι να ναι?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *